ເທສະການອາຫານລາວ ຄັ້ງທີ 9 ປະຈຳປີ 2014 ໄດ້ໄຂຂຶ້ນ
ຢ່າງເປັນທາງການແລ້ວ ໃນຕອນເຊົ້າວັນທີ 16 ມັງກອນນີ້ ຢູ່ຫໍວັດທະນະທຳແຫ່ງຊາດນະ
ຄອນຫລວງວຽງຈັນ ເພື່ອໃຫ້ມວນຊົນທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດໄດ້ສຳຜັດກັບຄວາມຫລາກຫລາຍ
ແລະ ລົດຊາດທີ່ແຊບຊ້ອຍຂອງອາຫານພື້ນເມືອງລາວ, ເຂົ້າຮ່ວມພິທີດັ່ງກ່າວມີທ່ານນາງ
ສີໃສ ລືເດດມູນສອນ ປະທານສູນກາງສະຫະພັນແມ່ຍິງລາວ, ທ່ານນາງ ດຣ. ແກ້ວສາຍໃຈ
ໄຊຍະສອນ ພັນລະຍາປະທານປະເທດ ແຫ່ງ ສປປ ລາວ, ມີບັນດາລັດຖະມົນຕີ, ທູຕານຸທູດ
ແລະ ແຂກເຂົ້າຮ່ວມຢ່າງຫລວງຫລາຍ.
ທ່ານນາງ ຈັນທະຈອນ ວົງໄຊ ຮອງປະທານສະມາຄົມນັກ
ທຸລະກິດແມ່ຍິງລາວ ທັງເປັນປະ ທານຈັດງານເທສະການອາ ຫານລາວໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ເທດສະການອາຫານລາວແມ່ນໄດ້ຈັດຂຶ້ນທຸກປີ
ນັບແຕ່ປີ 2006 ເປັນຕົ້ນມາ, ຊຶ່ງມັນບໍ່ພຽງແຕ່ເປັນ
ການຂາຍອາຫານເທົ່ານັ້ນ,
ແຕ່ຍັງແມ່ນເວ ທີທີ່ສ້າງໂອກາດໃຫ້ແມ່ຍິງລາວທີ່ມີສີມື ແລະ ເຄັດລັບໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານທີ່ເປັນເອກະລັກຂອງຕົນໄດ້ມາປຸງແຕ່ງອາຫານ
ແລະ ແລກປ່ຽນບົດຮຽນເຊິ່ງກັນ ແລະ ກັນ ໂດຍແນໃສ່ສົ່ງເສີມໃຫ້ແມ່ຍິງລາວບັນດາເຜົ່າໄດ້ປະ
ກອບສ່ວນເຂົ້າໃນການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ແລະ ສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ແກ່ຄອບຄົວເພີ່ມຂຶ້ນ
ແລະ ພິເສດງານເທື່ອນີ້ໄດ້ມີອາຫານພື້ນເມືອງລາວຫລາຍປະເພດທີ່ຫາໄດ້ຍາກມາວາງສະແດງ
ແລະ ໃຫ້ມວນຊົນໄດ້ຊີມລອງເຊັ່ນ: ເອາະນົກ, ແຈ່ວປາໃສ່ໝາກມາດຈາກແຂວງຊຽງຂວາງ,
ໝາກເຜັດຊົງເຄື່ອງ, ປາປົ່ນຊົງເຄື່ອງ, ມົກກະປູແດງຈາກແຂວງຄຳມ່ວນ, ຕົ້ມປາໃສ່ໝາກກະສັງ,
ສົ້ມປາເອີນ, ລາບໝາກຈອງຈາກແຂວງຈຳປາສັກ ແລະ ອື່ນໆ. ນອກຈາກນີ້ ຍັງມີການແຂ່ງຂັນ
“ປຸງແຕ່ງອາຫານລາບແຊບ” ເນື່ອງຈາກລາບເປັນອາ ຫານພື້ນເມືອງທີ່ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມສູງໃນສັງຄົມລາວ,
ແຕ່ລາບຍັງມີຫລາຍປະເພດ ແລະ ມີລັກສະນະເປັນເອກະລັກຂອງແຕ່ ລະທ້ອງຖິ່ນ. ສະນັ້ນ
ການແຂ່ງ ຂັນດັ່ງກ່າວເປັນການປະກອບ ສ່ວນໂຄສະນາຊຸກຍູ້ສົ່ງເສີມໃຫ້ສັງຄົມຮູ້ຈັກລາບປະເພດຕ່າງໆທີ່ເປັນເອກະລັກຂອງແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນ.
ທ່ານນາງ ມະໂນລາ ດາລາວົງ ຄະນະບໍລິຫານງານສະມາ
ຄົມນັກທຸລະກິດແມ່ຍິງລາວ ກ່າວວ່າ: ງານຄັ້ງນີ້ມີຮ້ານວາງ ສະແດງ-ຂາຍອາຫານ, ເຄື່ອງດື່ມ
ແລະ ເຄື່ອງຫັດຖະກຳທັງໝົດ 71 ຮ້ານ ໃນນີ້ມາຈາກແຂວງຫົວ ພັນ, ຊຽງຂວາງ,ຫລວງນ້ຳທາ,
ອຸດົມໄຊ, ຫລວງພະບາງ, ຄຳມ່ວນ, ສະຫວັນນະເຂດ, ຈຳປາສັກ ຈຳນວນ 30 ຮ້ານ, ຈາກໂຮງງານ-ສະຖາບັນເຝິກອົບຮົມປຸງແຕ່ງອາຫານ
2 ແຫ່ງ,ໂດຍອາຫານສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນມີເອກະ ລັກຂອງແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນເຊິ່ງຜະ ລິດ ແລະ
ປຸງແຕ່ງໂດຍແມ່ຍິງລາວບັນດາເຜົ່າຈາກທຸກພາກໃນທົ່ວປະເທດ ໂດຍງານດັ່ງກ່າວຈະໄດ້ດຳເນີນໄປຮອດວັນທີ
18 ມັງ ກອນນີ້.
No comments:
Post a Comment