Ad

Ad

17 January 2014

ເທສະການ​ອາຫານ​ລາວ​ໄຂ​ຂຶ້ນ​ແລ້ວ​ແຕ່​ວັນ​ທີ 16-18 ມັງກອນ​ນີ້ຢູ່ຫໍວັດທະນາທຳ.



     ​ເທສະການ​ອາຫານ​ລາວ ຄັ້ງທີ 9 ປະຈຳ​ປີ 2014 ​ໄດ້​ໄຂ​ຂຶ້ນ ຢ່າງ​ເປັນ​ທາງ​ການ​ແລ້ວ ​ໃນ​ຕອນ​ເຊົ້າວັນ​ທີ 16 ມັງກອນ​ນີ້ ຢູ່​ຫໍ​ວັດທະນະທຳ​ແຫ່ງ​ຊາດນະ ຄອນຫລວງ​ວຽງ​ຈັນ ​ເພື່ອ​ໃຫ້​ມວນ​ຊົນ​ທັງ​ພາຍ​ໃນ ​ແລະ ຕ່າງປະ​ເທດ​ໄດ້​ສຳຜັດ​ກັບ​ຄວາມ​ຫລາກ​ຫລາຍ ​ແລະ ລົດ​ຊາດ​ທີ່​ແຊບ​ຊ້ອຍ​ຂອງ​ອາຫານ​ພື້ນ​ເມືອງ​ລາວ, ​ເຂົ້າຮ່ວມ​ພິທີ​ດັ່ງກ່າວ​ມີ​ທ່ານ​ນາງ ສີ​​ໃສ ລື​ເດດ​ມູນ​ສອນ ປະທານ​ສູນ​ກາງ​ສະຫະພັນ​ແມ່ຍິງ​ລາວ, ທ່ານ​ນາງ​ ດຣ. ແກ້ວ​ສາຍ​ໃຈ ​ໄຊ​ຍະ​ສອນ ພັນ​ລະ​ຍາ​ປະທານ​ປະ​ເທດ​ ​ແຫ່ງ ສປປ ລາວ, ມີ​ບັນດາ​ລັດຖະມົນຕີ, ທູຕານຸທູດ ​ແລະ ​ແຂກ​​ເຂົ້າຮ່ວມ​ຢ່າງ​ຫລວງຫລາຍ.
       ທ່ານ​ນາງ ຈັນທະ​ຈອນ ວົງ​ໄຊ ຮອງ​ປະທານ​ສະມາຄົມ​ນັກ ທຸລະກິດ​ແມ່ຍິງ​ລາວ ທັງ​ເປັນ​ປະ ທານ​ຈັດ​ງານ​ເທສະການ​ອາ ຫານ​ລາວ​ໃຫ້​ຮູ້​ວ່າ: ​ເທດສະການ​ອາຫານ​ລາວ​ແມ່ນ​ໄດ້​ຈັດ​ຂຶ້ນທຸກ​ປີ ນັບ​ແຕ່​ປີ 2006 ​ເປັນຕົ້ນມາ, ຊຶ່ງມັນ​ບໍ່​ພຽງ​ແຕ່​ເປັນ​
ການ​ຂາຍ​ອາຫານ​ເທົ່າ​ນັ້ນ, ​ແຕ່​ຍັງ​ແມ່ນ​ເວ ທີ​ທີ່​ສ້າງ​ໂອກາດ​ໃຫ້​ແມ່ຍິງ​ລາວ​ທີ່​ມີ​ສີມື ​ແລະ ​ເຄັດ​ລັບ​ໃນ​ການ​ປຸງ​ແຕ່ງອາຫານ​ທີ່​ເປັນ​ເອກະລັກ​ຂອງ​ຕົນ​ໄດ້​ມາ​ປຸງ​ແຕ່ງອາຫານ ແລະ ​ແລກປ່ຽນ​ບົດຮຽນ​ເຊິ່ງກັນ ແລະ ກັນ ​ໂດຍ​ແນ​ໃສ່​ສົ່ງ​ເສີມ​ໃຫ້​ແມ່ຍິງ​ລາວ​ບັນດາ​ເຜົ່າ​ໄດ້​ປະ ກອບສ່ວນ​ເຂົ້າ​ໃນ​ການ​ຜະລິດ​ເປັນ​ສິນຄ້າ ​ແລະ ສ້າງ​ລາຍ​ຮັບ​ໃຫ້​ແກ່​ຄອບຄົວ​ເພີ່ມ​ຂຶ້ນ ​ແລະ ພິ​ເສດງານ​ເທື່ອ​ນີ້​ໄດ້​ມີ​ອາຫານ​ພື້ນ​ເມືອງ​ລາວ​ຫລາຍ​ປະ​ເພດ​ທີ່​ຫາ​​ໄດ້​ຍາກ​ມາ​ວາງສະ​ແດງ ​ແລະ ໃຫ້​ມວນ​ຊົນ​ໄດ້​ຊີມລອງ​ເຊັ່ນ: ເອາະ​ນົກ, ​ແຈ່ວ​ປາ​ໃສ່​ໝາກມາດ​ຈາກ​ແຂວງ​ຊຽງ​ຂວາງ, ໝາກ​ເຜັດ​ຊົງ​ເຄື່ອງ, ປາ​ປົ່ນ​ຊົງ​ເຄື່ອງ, ມົກ​ກະປູ​ແດງ​ຈາກ​ແຂວງ​ຄຳ​ມ່ວນ, ຕົ້ມປາ​ໃສ່​ໝາກ​ກະສັງ, ສົ້ມປາ​ເອີນ, ລາບ​ໝາກຈອງ​ຈາກ​ແຂວງ​ຈຳປາ​ສັກ ​ແລະ ອື່ນໆ. ນອກຈາກ​ນີ້ ຍັງ​ມີ​ການ​ແຂ່ງຂັນ “​ປຸງ​ແຕ່ງອາຫານ​ລາບ​ແຊບ” ​ເນື່ອງ​ຈາກ​ລາບ​ເປັນ​ອາ ຫານ​ພື້ນ​ເມືອງ​ທີ່​ໄດ້​ຮັບ​ຄວາມ​ນິຍົມ​ສູງ​ໃນ​ສັງຄົມ​ລາວ, ​ແຕ່​ລາບ​ຍັງ​ມີ​ຫລາຍ​ປະ​ເພດ ​ແລະ ມີ​ລັກສະນະ​ເປັນ​ເອກະລັກ​ຂອງ​ແຕ່ ລະ​ທ້ອງ​ຖິ່ນ. ສະນັ້ນ ການ​​ແຂ່ງ ຂັນ​ດັ່ງກ່າວ​ເປັນ​ການ​ປະກອບ ສ່ວນ​ໂຄສະນາ​ຊຸກຍູ້​ສົ່ງ​ເສີມ​ໃຫ້​ສັງຄົມ​ຮູ້ຈັກ​ລາບ​ປະ​ເພດ​ຕ່າງໆ​ທີ່​ເປັນ​ເອກະລັກ​ຂອງ​ແຕ່ລະ​ທ້ອງ​ຖິ່ນ.
      ທ່ານ​ນາງ ມະ​ໂນ​ລາ ດາລາ​ວົງ ຄະນະ​ບໍລິຫານ​ງານ​ສະມາ ຄົມ​ນັກທຸລະກິດ​ແມ່ຍິງ​ລາວ ກ່າວ​ວ່າ: ງານ​ຄັ້ງນີ້ມີ​ຮ້ານ​ວາງ ສະ​ແດງ-ຂາຍ​ອາຫານ, ​ເຄື່ອງ​ດື່ມ ​ແລະ ​ເຄື່ອງ​ຫັດຖະກຳ​ທັງ​ໝົດ 71 ຮ້ານ ​ໃນ​ນີ້ມາ​ຈາກ​ແຂວງ​ຫົວ ພັນ, ຊຽງ​ຂວາງ,ຫລວງ​ນ້ຳທາ, ອຸດົມ​ໄຊ, ຫລວງ​ພະ​ບາງ, ຄຳ​ມ່ວນ, ສະຫວັນ​ນະ​ເຂດ, ຈຳປາ​ສັກ ຈຳນວນ 30 ຮ້ານ, ຈາກ​ໂຮງງານ-ສະ​ຖາ​ບັນ​ເຝິກອົບຮົມ​ປຸງ​ແຕ່ງອາຫານ 2 ​ແຫ່ງ,ໂດຍ​ອາຫານ​ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ແມ່ນ​ມີ​ເອກະ ລັກ​ຂອງ​ແຕ່ລະ​ທ້ອງ​ຖິ່ນເຊິ່ງຜະ ລິດ​ ​ແລະ ປຸງ​ແຕ່ງ​ໂດຍ​ແມ່ຍິງ​ລາວ​ບັນດາ​ເຜົ່າ​ຈາກ​ທຸກ​ພາກ​ໃນ​ທົ່ວ​ປະ​ເທດ ​ໂດຍ​ງານ​ດັ່ງກ່າວ​ຈະ​ໄດ້​ດຳເນີນໄປຮອດ​ວັນ​ທີ 18 ມັງ ກອນ​ນີ້.

No comments:

Post a Comment