ເຄືອຂ່າຍສາກົນເພື່ອຢຸດຕິການຂາດສານອາຫານ
( Scaling
Up Nutrition-SUN) ແມ່ນເຄືອຂ່າຍໜຶ່ງໃນບັນດາເຄືອຂ່າຍສາກົນທີ່ຈະເປັນຄູ່ຮ່ວມກັບເຄືອຂ່າຍພາກອົງການຈັ້ດຕັ້ງຂອງສະຫະປະຊາຊາດ, ອົງການຈັດຕັ້ງທາງສັງຄົມ ແລະ ຜູ້ໃຫ້ທຶນພັດທະນາ, ໂດຍມີເປົ້າໝາຍທີ່ຈະຍົກສູງການປະກອບສ່ວນຂອງພາກທຸລະກິດເພື່ອສະໜັບສະໜູນການແກ້ໄຂບັນຫາໂພຊະນາການ.
ປັດຈຸບັນໃນທົ່ວໂລກມີປະມານ 261
ບໍລິສັດໄດ້ສະແດງເຈດຈຳນົງທີ່ຈະໃຫ້ການສະໜັບສະໜູນເຄືອຂ່າຍເພີ່ມທະວີການຮ່ວມມືແກ້ໄຂບັນຫາໂພຊະນາການ, ໂດຍຜ່ານກອບເຄືອຂ່າຍສາກົນ ຫຼື ກອບເຄືອຂ່າຍລະດັບປະເທດ ແລະ ສ
ປປ ລາວເອງກໍໄດ້ເຂົ້າຮ່ວມເຄືອຂ່າຍດັ່ງກ່າວແຕ່ປີ 2011 ເປັນຕົ້ນມາ ແລະ
ກອງເລຂາຄະນະກຳມາທິການໂພຊະນາການແຫ່ງຊາດເພື່ອເຮັດໜ້າທີ່ເປັນຜູ້ປະສານງານເຄືອຂ່າຍພາກອົງການຈັ້ດຕັ້ງຂອງສະຫະປະຊາຊາດ, ເຄືອຂ່າຍພາກອົງການຈັດຕັ້ງທາງສັງຄົມ ແລະ
ເຄືອຂ່າຍຜູ້ໃຫ້ທຶນພັດທະນາ.
ບັນຄາຄູ່ຮ່ວມໃນເຄືອຂ່າຍເພີ່ມທະວີການຮ່ວມມືແກ້ໄຂບັນຫາໂພຊະນາການໃນລາວເຫັນວ່າພາກເອກະຊົນລາວກໍ່ສາມາດມີບົດບາດສຳຄັນບໍ່ວ່າທາງກົງ
ຫຼື ທາງອ້ອມໃນການຊ່ວຍຫຼຸດຜ່ອນບັນຫາການຂາດສານອາຫານລະດັບສູງຢູ່ພາຍໃນປະເທດ, ອາດຈະກວມເອົາຫຼາຍຂະແໜງການທຸລະກິດ ເຊັ່ນ: ໂຮງງານອຸດສະຫະກຳ, ທຸລະກິດທ່ອງທ່ຽວ, ໂຮງແຮມ,
ທະນາຄານ, ບໍ່ແຮ່ ແລະ ຂະ
ແໜງອື່ນໆ.
ທ່ານທູດສະຫະພາບເອີຣົບປະຈໍາລາວ
ກ່າວວ່າ: ການພົບປະຄັ້ງນີ້
ເພື່ອເປີດຊ່ອງທາງການແລກປ່ຽນທີ່ບໍ່ເປັນທາງການກັບບັນດາຜູ້ບໍລິຫານທຸລະກິດສາມາດມີສວ່ນຮ່ວມຢ່າງຫ້າວໃນການສະໜັບສະໜຸນພາກລັດ
ເພື່ອຕໍ່ສູ້ກັບບັນຫາການຂາດສານອາຫານໄດ້ຕາມຄວາມອາດສາມາດ ແລະ
ຜົນປະໂຫຍດທາງທຸລະກິດຂອງເຂົາເຈົ້າ.
ພວກເຮົາຫວັງວ່າການສະໜັບສະໜູນຈາກພາກທຸລະກິດຈະສາມາດຊ່ວຍແກ້ໄຂບັນຫາໂພຊະນາການໄດ້ດີຫລາຍຂຶ້ນ, ໂດຍສະເພາະການສະໜອງອາຫານທີ່ມີໂພຊະນາການ, ສາມາດຊື້ໄດ້ໃນລາຄາເໝາະສົມ ແລະ
ເປັນທີ່ຍອມຮັບໂດຍການສ້າງນະວັດຕະກຳໃໝ່ໃຫ້ກັບຜະລິດຕະພັນ ແລະ ການບໍລິການ.
ນອກນີ້ພາກທຸລະກິດຍັງສາມາດປັບປຸງຂອດການຜະລິດ, ການຂົນສົ່ງ,
ຫຸ້ມຫໍ່ ແລະ ຈັດເກັບສິນຄ້າໃຫ້ມີຄຸນນະພາບສູງຂຶ້ນ.
ສ່ວນທຸລະກິດຂະແໜງອື່ນໆກໍ່ສາມາດສົ່ງ ເສີມພຶດຕິກຳທີ່ສົ່ງຜົນດີຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງປະຊາຊົນ ເຊັ່ນ:
ສົ່ງເສີມການກິນອາຫານທີ່ມີໂພຊະນາການ, ເອື້ອອຳນວຍໃນການສ້າງສະພາບແວດລ້ອມການເຮັດວຽກທີ່ເປັນມິດແກ່ແມ່ ແລະ ເດັກ, ສະໜັບສະໜູນການຄົ້ນຄວ້າວິໄຈທາງການຕະຫຼາດທີ່ເນັ້ນໃສ່ໂພສະນາການ
ແລະ ສ້າງຄວາມສາມາດທາງດ້ານທຸລະກິດກ່ຽວກັບໂພຊະນາການ
ໂດຍສະເພາະແມ່ນການນຳເອົາເຕັກໂນລີຊີ ແລະ ຄວາມຮູ້ໃໝ່ທັນສະໄໜເຂົ້າມານຳໃຊ້, ເຖິງວ່າເສດຖະກິດພາຍໃນປະເທດຈະມີການເຕີບໂຕຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງຕະຫຼອດໄລຍະ
15 ປີຜ່ານມາກໍຕາມ,
ແຕ່ລາວຍັງສືບຕໍ່ປະສົບບັນຫາອັດຕາການຂາດສານອາ ຫານໃນລະດັບສູງເປັນບາງໄລຍະເກືອບເຖິງ
50% ຂອງເດັກນ້ອຍທີ່ມີອາຍຸຕໍ່າກວ່າ 5 ປີ ແລະ ປະມານ 20% ຂອງເດັກນ້ອຍໃນເຂດຊົນນະບົດແມ່ນເຕ້ຍ
ແລະ ມີພັດທະນາການຕໍ່າກວ່າເກນອາຍຸ.
ງານພົບປະດັ່ງກ່າວ, ຈັດຂຶ້ນໃນແລງວັນທີ 13
ຕຸລານີ້ຢູ່ສໍານັກງານຕາງໜ້າສະຫະພາບເອີຣົບທີ່ນະຄອນ ຫຼວງວຽງຈັນ, ໂດຍມີທ່ານຮອງລັດຖະມົນຕີກະຊວງສາທາລະນະສຸກ, ທັງເປັນປະທານຄະນະກໍາມະການໂພສະນາການແຫ່ງຊາດ ພູທອນ ເມືອງປາກ, ທ່ານ ເລໂອ ຟາແບ໋ກ ເອກອັກຄະລັດຖະທູດສະຫະພາບເອີຣົບປະຈໍາລາວ, ທ່ານ ຊາຣາ ກໍດອນກີບສັນ ຜູ້ອຳນວຍການອົງການອາຫານໂລກປະຈຳລາວ , ພ້ອມດ້ວຍຜູ້ຕາງໜ້າຈາກກະຊວງກ່ຽວຂ້ອງ, ນັກທຸລະກິດຕ່າງໆ ແລະ
ອົງການຈັດຕັ້ງທາງສັງຄົມເຂົ້າຮ່ວມເປັນຈໍານວນຫລາຍ.
No comments:
Post a Comment