Ad

Ad

14 November 2016

ບຸນນະມັດສະການພະທາດຫລວງວຽງຈັນ ຄົບຮອບ 450 ປີ ​ໄຂ​ຂຶ້ນດ້ວຍ​ບັນຍາກາດ​ຄຶກຄື້ນ

           ງານບຸນນະມັດສະການພະທາດຫລວງປະຈຳປີ 2016 ນີ້ໄດ້​​ໄຂຂຶ້ນດ້ວຍບັນຍາກາດຄຶກຄື້ນແລະ ຍິ່ງໃຫຍ່ໃນວັນທີ 12 ພະຈິກນີ້ເພື່ອສະເຫລີມສະຫລອງການສ້າງຕັ້ງພະທາດຫລວງຄົບຮອບ 450 ປີ ພ້ອມທັງສະຫລອງການປະຕິສັງຂອນພະທາດຫລວງ, ​ໂດຍມີທ່ານ ພັນຄຳ ວິພາວັນ ຮອງປະທານປະເທດ, ທ່ານ ສິນລະວົງ ຄຸດ​​ໄພທູນເຈົ້າຄອງນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ປະ​ທານ​ຄະນະ​ຮັບຜິດຊອບ​ລະດັບ​ຊາດ ​ເພື່ອ​ປະຕິສັງ​ຂອນ​ພະທາດ​ຫລວງ​ຄັ້ງທີ IV ພ້ອມ​ດ້ວຍ​ບັນດາ​ການ​ນຳ ​ແລະ ປະຊາຊົນ​ລາວ ​ເຂົ້າ​ຮ່ວມ​.
           ​ໃນພິທີທ່ານຮອງປະທານປະເທດ ພັນຄຳ ວິພາວັນໄດ້ໃຫ້ກຽດລັ່ນຄ້ອງ 9 ບາດເພື່ອເປີດງານ
ວາງສະ​ແດງສິນຄ້າ, ບຸນນະມັດສະການພະທາດຫລວງແລະ ພິທີສະເຫລີມສະຫລອງພະທາດຫລວງ ຄົບຮອບ 450 ປີຢ່າງເປັນທາງການຈາກນັ້ນ ກໍໄດ້ທ່ຽວຊົມເຮືອນບູຮານ ສະຕະວັດທີ 16 ​ເຊິ່ງໄດ້ຈຳລອງ​​ເຮືອນແລະ ວິຖີການດຳລົງຊີວິດຂອງປະຊາຊົນລາວໃນສະໄໝບູຮານ, ຢ້ຽມຊົມ ໜອງບົວພະຍານາກ ທີ່ປະດັບປະດາດ້ວຍດອກໄມ້ຫລາກຫລາຍສີສັນແລະ ຮູບຈຳລອງພະຍານາກໃຫຍ່ຢ່າງສວຍງາມ, ຊົມຮ້ານວາງສະແດງແລະ ຂາຍສິນຄ້າ ໜຶ່ງເມືອງໜຶ່ງຜະລິດຕະພັນ, ​ສິນຄ້າ​ວັດທະ ນະທຳ​ລາວ ​ແລະ ການທ່ອງທ່ຽວ​ຈາກ 17 ​ແຂວງ​ທົ່ວ​ປະ​ເທດເຊິ່ງແຕ່ລະຮ້ານໄດ້ຕົບແຕ່ງແລະ ອອກແບບເປັນ​​ເອກະລັກແບບລາວດັ້ງເດີມ.
​          ໃນວັນທີ 13 ພະຈິກ 2016, ຕອນບ່າຍ​​ໄດ້ມີພິທີແຫ່ຜາສາດເຜີ້ງໂດຍມວນຊົນທັງພາຍໃນແລະ ຕ່າງປະເທດເຂົ້າຮ່ວມຢ່າງໜາແໜ້ນ, ຂະບວນໄດ້ເລີ່ມແຕ່ຖະໜົນ 23 ສິງຫາ ຕໍ່ໜ້າວັດໜອງບອນ ໂດຍມີຂະບວນ ພະສົງ, ຂະບວນການນຳພັກ-ລັດ, ການນຳນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ, ຕໍ່ ດ້ວຍຂະບວນສິລະປະ, ຂະບວນຜາສາດເຜີ້ງ ທີ່ມາຈາກບັນດາເມືອງ, ຂະແໜງການ, ບ້ານ ແລະ ຂະບວນມວນຊົນຊາວນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ. ຂະບວນແຫ່ຜາສາດເຜີ້ງ ໄດ້ເຄື່ອນຜ່ານປະຕູໂຂງ ສະໜາມ ຫລວງ ແລ້ວແຫ່ອ້ອມພະທາດຫລວງ 3 ຮອບ ​ແລະ ໄດ້ກາບໄຫວ້ສັກກາລະບູຊາພະທາດຫລວງ.
          ບຸນນະມັດສະການພະທາດຫລວງໃນວັນທີ 14 ພະຈິກ 2016 ​ເຊິ່ງເປັນມື້ສຸດທ້າຍ ຈະມີພິທີຕັກບາດ ຖວາຍສັງຄະທານ​ ​ແດ່ພະ ພິຂຸສົງສຳມະເນນ ຫລາຍພັນອົງ  ພ້ອມທັງຮັບຟັງທຳມະເທສະໜາຕາມຄຳສອນຂອງພະສຳມາສຳພຸດທະເຈົ້າຕໍ່ການໃຫ້ທານ, ​ຖືສິນພາວັນນາ ຕາມຮີດຄອງປະເພນີອັນດີງາມທີ່ມີມາແຕ່ດຶກດຳບັນ ເຊິ່ງການເຮັດບຸນດັ່ງກ່າວ ເພື່ອລະ ນຶກເຖິງຄຸນງາມຄວາມດີ ແລະ ອຸທິດບຸນກຸສົນແດ່ ພະເຈົ້າໄຊຍະເສດຖາທິຣາດ ທີ່ເປັນຜູ້ກໍ່ສ້າງ ແລະ ປະຕິສັງຂອນພະທາດຫລວງວຽງຈັນ. ​ໃນຕອນບ່າຍ ວັນດຽວກັນ ຈະມີການແຂ່ງຂັນຕີຄີລະຫວ່າງທີມລັດຖະບານແລະ ທີມຂອງປະຊາຊົນ, ຕອນຄ່ຳ ມີພິທີຄົບງັນຕາມປະເພນີ.

No comments:

Post a Comment