“ມີຫລາຍຜະລິດຕະພັນສີນຄ້າທີ່ຜູ້ຜະລິດພະຍາຍາມເນັ້ນໃສ່ຄວາມສວຍງາມຂອງການຫຸ້ມຫໍຮູບໂສມພາຍນອກເພື່ອສ້າງສິ່ງດຶງດູດໃຈຂອງຜູ້ບໍລິໂພກ,
ແຕ່ສໍາລັບຜະລິດຕະພັນນົມປຸງແຕ່ງສໍາເລັດຮູບຂອງບໍລິສັດ ເຄພີ ຜະລິດ
ແລະ ຈໍາໜ່າຍ
ໂຍເກີດລາວແມ່ນເອົາຄຸນນະພາບດີມາກ່ອນຮູບໂສມ” ນີ້ແມ່ນຄໍາເວົ້າບາງຕອນຂອງທ່ານນາງ ວິໄລທິບ ຈັນທະວົງ ເຈົ້າຂອງບໍລິສັດໂຢເກີດລາວທີ່ໄດ້ໃຫ້ສໍາພາດນັກຂ່າວພວກເຮົາເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້ ວ່າ: ຂ້າພະເຈົ້າຍອມຮັບວ່າປັດຈຸບັນພາບລັກພາຍນອກຂອງສີນຄ້າພວກເຮົາຍັງບໍ່ທັນມີສີສັນສວຍງາມຄືກັບສີນຄ້າທີ່ນໍາເຂົ້າຈາກຕ່າງປະເທດ, ເພາະວ່າພວກເຮົາບໍ່ເນັ້ນການສ້າງພາບພາຍນອກເປັນຫລັກ, ແຕ່ເນັ້ນໃສ່ການສ້າງຜະລິດຕະພັນໃຫ້ໄດ້ຄຸນນະພາບ, ມີລົດຊາດດີຕໍ່ສຸຂະພາບ ແລະ
ສະອາດປອດໄພ.ໂດຍສີນຄ້າທີ່ຜະລິດອອກສູ່ສັງຄົມປະກອບມີ:ນົມໂຢເກີດລົດຊາດຈືດ ແລະ ຫວານ
ທີ່ມີຂະໜາດແຕ່ 75 – 1.000 ກລາມ,ນົມສົດ,ວຸ້ນໝາກພ້າວຫອມ ແລະ ນໍ້າໝາກໄມ້ປະເພດຕ່າງໆໂດຍບໍ່ມີການເຈືອປົນສານກັນບູດ.
ທ່ານນາງ ວິໄລທິບ ກ່າວວ່າ: ຈຸດເລີ່ມຕົ້ນຂອງການເຮັດທຸລະກິດປະເພດນີ, ໄດ້ເກີດຂຶ້ນເມືອປະມານປີ 2007 ເພາະວ່າໃນຊ່ວງເວລານັ້ນຜູ້ເປັນຜົວແມ່ນເປັນພະຍາດກະເພາະ ແລະ ທ່ານໝໍຈຶ່ງແນະນໍາໃຫ້ທົດລອງກິນໂຍເກີດເປັນປະຈໍາເພາະມັນຜະລິດຈາກນົມສົດ ແລະ ອາດສາມາດຊ່ວຍຫລຸດຜ່ອນອາການເຈັບຈາກພະຍາດດັ່ງກ່າວ, ຜົວຈຶ່ງໄດ້ທົດລອງຊືໂຍເກີດກິນມາໄລຍະໜຶ່ງແລ້ວຮູ້ສຶກວ່າອາການເຈັບແມ່ນຄ່ອຍໆໄຄຂຶ້ນເປັນລໍາດັບ, ຫລັງຈາກນັ້ນຈຶ່ງໄດ້ຊອກຮູ້ວິທີປຸງແຕ່ງໂຍເກີດເຮັດກິນເອງ, ດ້ວຍການຖາມຍາດພີ່ນ້ອງ, ເບິ່ງຕາມອີນເຕີເນັດ ແລະ ປື້ມສູດປຸງແຕ່ງອາຫານຕ່າງໆ
ຈົນສາ ມາດປຸງແຕງເປັນເພື່ອກິນໃນຄອບຄົວ ແລະ ແບ່ງປັນໃຫ້ຍາດພີ່ນ້ອງ, ໝູ່ເພື່ອນທີ່ມາຢ້ຽມຢາມໄດ້ກິນນໍາ ແລະ
ຫລາຍຄົນກໍບອກຕົນວ່າມີລົດຊາດແຊບດີໜ້າຈະທົດລອງເຮັດຂາຍ. ຕົກມາຮອດປີ 2009 ຕົນຈຶ່ງໄດ້ເລີ່ມເຮັດຂາຍຢູ່ເຮືອນເບື້ອງຕົ້ນປະມານ 200-300 ກ່ອງຕໍ່ອາທິດໃນລາຄາກ່ອງລະ 2.000 ກີບ, ຊຶ່ງເຫັນວ່າໄດ້ຂາຍດີກໍຄ່ອຍໆເຮັດຫລາຍຂຶ້ນ ແລະ ມີການຈົດທະບຽນສ້າງຕັ້ງເປັນໂຮງງານຜະລິດຢູ່ບ້ານໂພນຄໍາ, ເມືອງສີໂຄດຕະບອງ, ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ, ສ້າງເຄື່ອງ
ໝາຍການຄ້າຂອງຜະລິດຕະພັນ, ພ້ອມທັງໄດ້ຮັບການຢັ້ງຢືນມາດຕະຖານຈາກອົງການອາຫານ ແລະ
ຢາ ກະຊວງສາທາລະນະສຸກ (ອຍ),
ຂະນະດຽວກັນກໍສາມາດທ້ອນໂຮມທຶນຮອນຊື້ເຄື່ອງຈັກຈໍານວນໜຶ່ງເພື່ອມາປ່ຽນແທນການໃຊ້ແຮງງານຄົນ ເພື່ອໃຫ້ສາມາດຜະລິດສີນຄ້າໄດ້ຫລາກຫລາຍຮູບແບບ,ຫລາຍຂະໜາດໃຫ້ພຽງພໍກັບຄວາມຕ້ອງການຂອງສັງຄົມ.
ທ່ານນາງ ວິໄລທິບ ກ່າວວ່າ: ຜະລິດຕະພັນພວກເຮົາແມ່ນມີຂາຍຕາມຮ້ານຄ້າສະດວກຊື້, ຊຸຸບເປີມາເກີດໃນຕົວເມືອງ, ຊຶ່ງລູກຄ້າສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນຊາວຕ່າງປະເທດ, ນອກຈາກນີ້ຍັງມີຈໍາໜ່າຍຕາມງານເທດສະການ ແລະ ຕະຫລາດນັດຕ່າງໆໃນຕົວເມືອງນະຄອນຫລວງ ແລະ ບັນດາແຂວງຕ່າງໆ, ຊຶ່ງໃນອະນາຄົດຕໍ່ໜ້າທາງໂຮງງານຍັງຈະສືບຕໍ່ການປັບປຸງ ແລະ
ພັດທະນາທາງດ້ານລົດຊາດ ແລະ ການຫຸ້ມຫໍຂອງຜະລິດຕະພັນໃຫ້ດີຂຶ້ນເລື້ອຍໆ ເພື່ອໃຫ້ກາຍເປັນສີນຄ້າທີ່ມີຄຸນນະພາບອີກປະເພດໜຶ່ງຂອງປະເທດລາວ.
No comments:
Post a Comment