ຫົວໜ້າຂະແໜງລະບາດວິທະຍາພະແນກສາທາລະນະສຸກນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ
ທ່ານ ຈັນ ທະໄລ ໄຊຍະວົງ ໄດ້ລາຍງານໃຫ້ຮູ້ໃນວັນທີ 23 ສິງຫານີ້ວ່າ: ເມື່ອອາທິດຜ່ານມາ, ໜ່ວຍງານຕົນໄດ້ຮັບແຈ້ງມີການເບື່ອເຫັດຫລາຍກໍລະນີຢູ່ນະຄອນ
ຫລວງວຽງຈັນຄື: ຢູ່ເມືອງໄຊທານີມີ 12 ກໍລະນີ, ນາຊາຍທອງ 8
ກໍລະນີ ແລະ ຫາດຊາຍຟອງ 6 ກໍລະ ນີ, ໂດຍເຂົາເຈົ້າຖືກນໍາສົ່ງໂຮງໝໍໃກ້ຄຽງຢ່າງຮີບດ່ວນ,
ພາຍຫລັງທີ່ມີອາການວິນຫົວ, ປວດຮາກ ແລະ
ເຈັບທ້ອງຢ່າງແຮງຫລັງ ຈາກກິນເຫັດ, ແຕ່ໂຊກດີທີ່ບໍ່ມີຜູ້ເສຍຊີວິດ.
ຜ່ານການກວດກາຕົວຢ່າງເຫັດທີ່ພວກເຂົາເອົາມາກິນນັ້ນ ລ້ວນແຕ່ເປັນຊະນິດເຫັດ
ທີ່ສາ ມາດກິນໄດ້,
ຄືດັ່ງ 12 ກໍລະນີຢູ່ເມືອງໄຊທານີນັ້ນແມ່ນກິນເຫັດມ້ວຍ, ສ່ວນ 8 ກໍລະນີຢູ່ເມືອງນາຊາຍທອງແມ່ນກິນເຫັດດິນ ແລະ 6
ກໍລະນີຢູ່ເມືອງຫາດຊາຍຟອງແມ່ນກິນເຫັດຂີ້ຄວາຍ, ຊຶ່ງປະເພດເຫັດດັ່ງກ່າວແມ່ນເກີດຕາມທົ່ງໄຮ່,
ທົ່ງນາ ແລະ ປ່າຕ່າງໆ ຊຶ່ງປົກກະຕິແລ້ວແມ່ນສາມາດບໍລິໂພກໄດ້,
ແຕ່ເທື່ອນີ້ອາດເປັນຍ້ອນເຫັດເຫລົ່ານັ້ນແມ່ນເກັບມາຈາກບ່ອນທີ່ມີສານເຄມີ
ແລະ ທາດເບື່ອຕ່າງໆຕົກຄ້າງຫລືເປັນຍ້ອນການປຸງແຕ່ງບໍ່ສຸກດີຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ເກີດອາການເບື່ອດັ່ງກ່າວ.
ແນວໃນກໍຕາມ, ຕໍ່ກໍລະນີເກີດຂຶ້ນນີ້ຂະແໜງລະບາດວິທະຍາຈຶ່ງຝາກເຕືອນໃຫ້ປະຊາຊົນບັນດາເຜົ່າຈົ່ງມີສະຕິລະວັງໃນການບໍລິໂພກເຫັດຊະນິດຕ່າງໆ,
ເນື່ອງຈາກວ່າໃນປັດຈຸບັນສະພາບສິ່ງແວດລ້ອມຢູ່ຫລາຍເຂດ, ຫລາຍພື້ນທີ່ມີການປ່ຽນແປງ ແລະ ຖືກທໍາລາຍຈາກມົນລະພິດຕ່າງໆ
ເປັນຕົ້ນແມ່ນຢູ່ຕາມທົ່ງໄຮ່ທົ່ງນາ, ພູຜາປ່າໄມ້
ໃນຫລາຍເຂດທີ່ແມ່ນມີສານເຄມີ ແລະ ທາດເບື່ອອື່ນໆທີ່ນໍາໃຊ້ເຂົ້າໃນການຜະລິດກະສິກຳ ແລະ
ອຸດສະຫະກໍາຕົກຄ້າງເປັນຈໍານວນຫລາຍ. ສະນັ້ນເພື່ອຫລີກລ້ຽງຄວາມອັນຕະລາຍອັນທີໜຶ່ງ
ແມ່ນບໍ່ຄວນເອົາເຫັດຊະນິດທີ່ບໍ່ເຄີຍກິນມາປຸງແຕ່ງອາຫານ, ອັນທີສອງ
ບໍ່ຄວນເອົາເຫັດຫລາຍຊະນິດມາປົນກັນເພື່ອປຸງແຕ່ງອາຫານ ແລະ
ອັນທີສາມເມື່ອເອົາເຫັດມາປຸງແຕ່ອາຫາດຕ້ອງເຮັດໃຫ້ສຸກດີ ແລະ
ຫາກກິນແລ້ວຮູ້ສຶກວ່າເກີດອາການວິນຫົວ, ປວດຮາກ ຫລື ເຈັບທ້ອງ
ແມ່ນຮີບຮ້ອນນຳສົ່ງໂຮງໝໍໂດຍດ່ວນ ເພື່ອຮັບການປິ່ນປົວຢ່າງຖືກວິທີ, ທັງຮັບປະ ກັນຄວາມປອດໄພຕໍ່ສຸຂະພາບ ແລະ ຊີວິດ.
No comments:
Post a Comment