ຕາມການລົງສຳພາດຊາວຄ້າຂາຍ ແລະ ຜູ້ບໍລິໂພກ ຢູ່ຕາມທ້ອງຕະຫລາດຕ່າງໆ ໃນນະຄອນຫລວງວຽງຈັນຄື
ທົ່ງຂັນຄຳ, ໜອງຈັນ ແລະ ຕະຫລອດຂົວດິນ ຂອງ ນັກຂ່າວພວກເຮົາໃນມື້ວານນີ້ຮູ້ວ່າ: ລາຄາສິນຄ້າບາງປະເພດ
ມີທ່າອ່ຽງ ແພງຂຶ້ນ ເຊັ່ນ: ຊີ້ນງົວ, ຄວາຍ 75-80 ພັນກີບ/ກິໂລ, ຊີ້ນໝູ 35-40 ພັນກີບ/ກິໂລ,
ປານິນ 22 ພັນກີບ/ ກິໂລ, ປາ ດຸກນາ 70 ພັນກີບ/ກິໂລ, ປາຄໍ່ 60 ພັນກີບ/ກິໂລ, ປາ ດຸກພັນ
20 ພັນກີບ/ກິໂລ, ໄກ່ພັນ ປອກ 35 ພັນກີບ/ກິໂລ,
ເປັດປອກ 38 ພັນກີບ/ກິໂລ, ເຂົ້າສານໜຽວ 10 ພັນກີບ/ ກິໂລ, ເຂົ້າສານຈ້າວ 11 ພັນກີບ/ກິໂລ.
ສ່ວນໝາກເພັດ 25-30 ພັນກີບ/ກິໂລ, ໝາກຖົ່ວ 10-12 ພັນ ກີບ/ກິໂລ, ໝາກແຕງ 4-6 ພັນ ກີບ/ກິໂລ,
ຜັກ ຫອມ ແລະ ຜັກຊະນິດຕ່າງໆກໍສູງຂຶ້ນຄື: ຜັກກະລ່ຳ 4 ພັນກີບ/ກິໂລ, ຜັກບົ້ງ 6-8 ພັນກີບ/ກິໂລ,
ໝາກນາວ 15-20 ພັນກີບ/ກິໂລ, ຜັກກາດ 8-10 ພັນກີບ/ກິໂລ, ຜັກສະ ລັດ 13-15 ພັນກີບ/ກິໂລ,
ໝາກເຂືອ 6-8 ພັນກີບ/ ກິໂລ, ຜັກບົວລະພາ, ຜັກອີ່ຕູ, ຜັກສະນາລີ້ ລາຄາ 10 ພັນກີບ/ກິໂລ,ຊຶ່ງອາດເນື່ອງມາຈາກການຕອບສະໜອງບໍ່ພຽງ
ພໍກັບ ຄວາມຕ້ອງການຂອງຜູ້ບໍລິໂພກ, ໂດຍສະເພາະໃນໄລຍະນີ້ອາກາດຮ້ອນອົບເອົ້າຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ພືດຜັກບາງປະ
ເພດປູກບໍ່ໄດ້ຕາມ ມາດຕະຖານຂອງມັນ.
ຕາມການຕີລາຄາຂອງນັກວິຊາການທີ່ກ່ຽວຂ້ອງໃຫ້ເຫດຜົນວ່າ:
ສາເຫດຕົ້ນຕໍທີ່ພາໃຫ້ລາຄາພືດຜັກບາງປະເພດ ແພງຂຶ້ນ ກໍຍ້ອນວ່າ: ຢູ່ຕະຫລາດບ້ານເຮົາສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນຍັງເພິງພາການນຳເຂົ້າສິນຄ້ານັບແຕ່ໝາກໄມ້,
ອາຫານທະ ເລ ແລະ ພືດຜັກຕ່າງໆຈາກຕ່າງປະເທດ, ຖ້າຂາດການນຳເຂົ້າສິນຄ້າ ປະເພດນີ້ ຈາກປະເທດໃກ້ຄຽງຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ລາ
ຄາມີການເໜັງຕີງ ແລະອີກດ້ານໜຶ່ງກໍເປັນການກັກຕູນສິນຄ້າໄວ້ຂາຍໃນໄລຍະບຸນປີໃໝ່ທີ່ຈະມາເຖິງນີ້.
ເຖິງຢ່າງໃດກໍດີສຳລັບທາງອອກໃນການແກ້ໄຂບັນຫາລາຄາພືດຜັກແພງກ່ອນອື່ນໝົດອຳນາດການປົກຄອງ
ແລະ ພາກສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງຕ້ອງໄດ້ປຸກລະດົມຊາວສວນໃຫ້ເອົາໃຈໃສ່ຕໍ່ການປູກພືດລະດູແລ້ງ ແລະ ໃຫ້ຖືເປັນອາຊີບຕົ້ນ
ຕໍ, ເພື່ອເຮັດໃຫ້ໜ້າທີ່ປຸກລະດົມ ແລະ ຕອບສະໜອງປັດໃຈສົ່ງເສີມການຜະລິດໃຫ້ພຽງພໍເຊັ່ນ ເຄື່ອງມືການຜະລິດ,
ຢາປາບສັດຕູພືດ ແລະ ສິ່ງສຳຄັນອື່ນໆ ເພື່ອສ້າງແຮງຈູງໃຈໃຫ້ຜູ້ຜະລິດນັບມື້ຫລາຍຂຶ້ນ.
No comments:
Post a Comment