ໃນກອງປະຊຸມຫາລືການຄວມຄຸມເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າສາມປະເທດລາວ-ຫວຽດນາມ ແລະ ກຳປູເຈຍເມື່ອມໍ້ໆມານີ້, ທ່ານ ນາງບົວພັນ ລີໄກຢາ,
ຮອງປະທານຄະນະກຳມະທິການວັດທະນະທຳ-ສັງຄົມສະພາແຫ່ງຊາດລາວໄດ້ລາຍງານໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ສຳລັບ ສປປ ລາວແຕ່ລະປີເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າເປັນພາລະທາງດ້ານເສດຖະກິດທີ່ໜັກໜ່ວງ ຊຶ່ງກວມເອົາ 2% ຂອງ GDP ເທົ່າກັບ 1.500 ຕື້ກີບ ແລະ ມີປະມານ 2.120 ຄົນ/ປີ,
ເປັນພະຍາດຕັບແຂງທີ່ມີສາເຫດມາຈາກເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າ, ຫຼາຍກວ່າ 3 ແສນຄົນເກີດເປັນພະຍາດ ແລະ 180 ພັນຄົນຕິດເຫຼົ້າ ແລະ 50% ຂອງອຸປະຕິເຫດຕາມທ້ອງຖະໜົນແມ່ນເກີດຈາກການດື່ມເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າ ແລະ ມີ
2.360 ກໍລະນີເສຍຊີວິດຍ້ອນອຸປະຕິເຫດທີ່ກ່ຽວພັນກັບການດື່ມເຄື່ອງດຶ່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າ ແລະ ຈາກການລາຍງານຂອງອົງການອະນາໄມໂລກຊີ້ ໃຫ້ເຫັນວ່າອັດຕາການບໍລິໂພກເຫຼົ້າໃນ ສປປ ລາວ
ແມ່ນສູງກວ່າປະເທດອື່ນໃນພູມີພາກ ແລະ ມີທ່າອຽງສູງຂື້ນຫາກບໍ່ມີການຄວບຄຸມຢ່າງຈິງຈັງ, ເຖິງຢ່າງໃດກໍຕາມຕໍ່ກັບຜົນຮ້າຍດັ່ງກ່າວພັກ-ລັດຖະບານກໍຄືສະພາແຫ່ງຊາດໄດ້ສະແດງຄວາມເປັນຫ່ວງຕໍ່ຊີວິດ ແລະ ຊັບສິນຂອງປະຊາຊົນ, ຜົນທາງລົບຕໍ່ສຸຂະພາບ, ເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ,ວັດທະນະທຳ, ຮີດຄອງປະເພນີອັນດີງາມຂອງຊາດ, ຄວາມເປັນລະບຽບຮຽບຮ້ອຍຂອງສັງຄົມ ແລະ ສະຖາບັນຄອບຄົວ, ພັກລັດຖະບານ ແລະ ສະພາແຫ່ງຊາດໄດ້ຮີບຮ້ອນສ້າງແຜນ ການ ແລະ ຮັບຮອງກົດໝາຍວ່າດ້ວຍການຄວບຄຸມເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າ, ໂດຍລັດຖະບານໄດ້ມອບຄວາມຮັບຜິດຊອບໃຫ້ກະຊວງສາທາລະນະສຸກສົມທົບກັບຂະແໜງການອື່ນທີ່ກ່ຽວຂ້ອງເປັນເຈົ້າ ການໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ, ໂດຍປະທານປະເທດໄດ້ອອກດຳ ລັດປະກາດໃຊ້ໃນເດືອນມັງກອນ 2015 ເປັນຕົ້ນມາ,
ໃນທາງປະຕິບັດຈິງໜຶ່ງປີຜ່ານມາເຫັນວ່າໄດ້ມີຜົນສຳເລັດໃນເບື້ອງຕົນແຕ່ຍັງມີສິ່ງທ້າທາຍທີ່ຈະຕ້ອງໄດ້ໃຊ້ຄວາມພະຍາຍາມໂຄສະນາອົມຮົມດ້ວຍຫຼາຍຮູບການເພື່ອປູກຈິດສຳນຶກໃນການສ້າງຄວາມເຂົ້າໃຈໃຫ້ສັງຄົມ, ໂດຍສະເພາະແມ່ນ ແມ່ຍິງຖືພາ, ເດັກນ້ອຍເຍົາວະຊົນ ແລະ ຊາວໜຸ່ມໃຫ້ເຫັນໄດ້ຜົນຮ້າຍຂອງເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີທາດເຫຼົ້າ, ແນ່ໃສ່ການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໃຫ້ເກີດຜົນປະໂຫຍດສູງສຸດ.
No comments:
Post a Comment