ທ່ານນາງ ມົນທາທິບ ຈັນເພັງໄຊ ຫົວໜ້າກົມປູກຝັງ,
ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ໃຫ້ຮູ້ ວ່າ:ປັດຈຸບັນ, ຜັກປອດສານພິດພວມໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຫລາຍ ໃນສັງຄົມຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ກະສິກອນຈຳນວນ ໜຶ່ງສວຍໂອກາດນຳເອົາຜົນຜະລິດທີ່ບໍ່ຜ່ານ
ການກວດກາຄວາມປອດໄພຈາກສານເຄມີມາວາງຂາຍໃນຕະຫລາດຜັກປອດ ສານພິດ. ຂະນະທີ່ກະສິກອນປູກຜັກປອດສານ
ພິດມີຈຳນວນຫລຸດໜ້ອຍລົງ.
ຫົວໜ້າກົມປູກຝັງກ່າວ ວ່າ: ໃນໄລຍະຫລັງມານີ້,
ສັງຄົມເລີ່ມຫັນມາບໍລິໂພກ ອາຫານທີ່ມີຄຸນປະໂຫຍດແລະປອດໄພຫລາຍຂຶ້ນ ເຊິ່ງຜັກປອດສານພິດກໍແມ່ນ ສີນຄ້າກະສິກຳໝວດໜຶ່ງທີ່ເລີ່ມໄດ້ຮັບການບໍລິໂພກຫລາຍເຖິງວ່າລາຄາຈະອ່າວ ແພງ
ກວ່າລາ ຄາຜັກຢູ່ຕາມທ້ອງຕະຫລາດທົ່ວໄປ ແລະ ຈາກຄວາມນິຍົມຫຼາຍຄື ດັ່ງກ່າວຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ກະສິກອນຈຳນວນໜຶ່ງພະ
ຍາຍາມນຳຜົນຜະລິດພືດຜັກບາງປະເພດທີ່ບໍ່ໄດ້ຜ່ານການກວດກາຈາກພາກ ສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງເຂົ້າມາວາງຂາຍປະປົນກັບສີນຄ້າ
ທີ່ໄດ້ຮັບການກວດກາຄວາມປອດໄພຈາກສານເຄມີ ເພື່ອຫວັງໄດ້ເງິນຫລາຍ. ສະນັ້ນ, ກະຊວງກະສິກຳຈຶ່ງກຳນົດກາໝາຍ
ຂອງຜັກປອດສານພິດທີ່ໄດ້ຜ່ານການກວດກາເພື່ອຮັບປະກັນໃຫ້ຜູ້ບໍລິໂພກໄດ້ຊື້ສີນຄ້າທີ່ປອດໄພ.
ຫົວໜ້າກົມປູກຝັງກ່າວ ວ່າ:ເຖິງວ່າຜັກປອດສານຜິດຈະມີຄາລາແພງ
ແລະ ມີຜູ້ບໍລິໂພກນັບມື້ເພີ່ມຂຶ້ນກໍຕາມ, ແຕ່ຍອມ ຮັບວ່າຈຳນວນກະສິກອນປູກພືດປະເພດດັ່ງກ່າວແມ່ນຫລຸດໜ້ອຍລົງເມື່ອທຽບໃສ່ໄລຍະ
3-4 ປີຜ່ານມາເນື່ອງ ຈາກວ່າການ ປູກຜັກປອດສານພິດແມ່ນມີຄວາມຫຍຸ້ງຍາກໃນການບົວລະບັດ ແລະ
ໃຊ້ເວລາໃນການເກັບຜົນຜະລິດດົນ ກວ່າຜັກທີ່ໃຊ້ຝຸ່ນ ຫລື ສານເຄມີເພື່ອເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່,
ນອກຈາກນີ້ການລົງໄປຊຸກຍູ້ປະຊາຊົນກໍຄືກະສິກອນ ໃຫ້ເຫັນໄດ້ຄວາມສຳຄັນ ຂອງການປູກຜັກປອດສານຜິດ
ແລະ ເຕັກນິກວິທີການປູກຂອງວິຊາການກ່ຽວຂ້ອງຍັງ ເຮັດບໍ່ ທັນໄດ້ດີເທົ່າທີ່ຄວນຈິ່ງເຮັດໃຫ້
ສະພາບການສົ່ງເສີມການປູກຜັກປອດສານພິດຂອງປະຊາຊົນຄ່ອຍໆຫລຸດລົງ ແລະ ການຂະຫຍາຍຕົວຂອງຕະຫລາດຈ
ຳ ໜ່າຍກໍຍັງບໍ່ທັນກວ້າງຂວາງ.

No comments:
Post a Comment