ຂະແໜງລ້ຽງສັດ ແລະ ການປະມົງອອກມາເຕືອນໃຫ້ສັງຄົມກໍຄືຜູ້ບໍລິໂພກ ມີສະຕິລະວັງຕົວໃນການ
ຊື້ອາຫານທະເລ, ພືດຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ທີ່ວາງຂາຍຕາມ ທ້ອງຕະຫລາດທັງຢູ່ຕົວເມືອງ ແລະ ບັນດາແຂວງຕ່າງໆ,
ເນື່ອງຈາກອາຫານຫລາຍ ປະເພດມີການນຳໃຊ້ສານກັນບູດ ຫລື ຟອກໂມນ ພຽງເພື່ອໃຫ້ຄົງຄວາມສົດໄວ້ດົນ,
ແຕ່ບໍ່ໄດ້ຄິດເຖິງຄວາມອັນຕະລາຍຂອງ ຜູ້ບໍລິໂພກ.
ທ່ານນາງ ພັດສະລີ ພິດສະໄໝ ຫົວໜ້າຂະແໜງລ້ຽງສັດ
ແລະ ການປະມົງ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ຜ່ານການລົງ ກວດກາເມື່ອເດືອນກໍ ລະກົດຜ່ານມານັ້ນ, ໄດ້ພົບເຫັນການນຳໃຊ້ສານເຄມີປົນເປື້ອນເກີນມາດຖານ ໃນອາຫານຫລາຍຊະນິດ
ແລະ ໄດ້ສັ່ງໃຫ້ມີ ການທຳລາຍຖິ້ມ, ປັດຈຸບັນ,ຂະແໜງການກ່ຽວຂ້ອງພວມສັ່ງຢາກວດສານເຄ ມີດັ່ງກ່າວເພື່ອມອບໃຫ້ເຈົ້າໜ້າທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ
ຢູ່ແຕ່ລະເມືອງເພື່ອສືບຕໍ່ດຳເນີນການກວດຢ່າງເຂັ້ມງວດເນື່ອງຈາກການນຳໃຊ້ ສານເຄມີດັ່ງກ່າວເກີນມາດຕະຖານນັ້ນເປັນ
ອັນຕະລາຍຢ່າງຮ້າຍແຮງຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງຄົນກໍຄືຜູ້ບໍ ລິໂພກ. ເຊິ່ງຜົນ
ານກວດກາ 17 ຕົວຢ່າງທີ່ສົງໄສມີສານເຄມີປົນເປື້ອນ
ໃນຕະຫລາດໃຫຍ່ສາມແຫ່ງຄືຕະຫລາດໜອງຈັນ, ໂພນສະຫວ່າງ ແລະ ທາດຫລວງພົບການນຳໃຊ້ສານກັນບູດ ໃນອາຫານ
ຈຳນວນ 6 ຕົວ ຢ່າງເຊັ່ນ: ປາມຶກແຊ່ສົດ ແລະ ຊິ້ນສ່ວນສັດເຊັ່ນ: ຍໍ່ງົວ-ຄວາຍ, ຕັບ, ປອດ,
ຫົວໃຈ ແລະ ຊິ້ນສ່ວນສັດປີກ ທີ່ນຳເຂົ້າຈາກຕ່າງປະເທດ. ສຳລັບໝາກໄມ້ສ່ວນ ຫລາຍແມ່ນກວ ດພົບໃນໝາກລິ້ນຈີ່,
ໝາກໂປມ, ໝາກກ້ຽງ, ສ່ວນພືດຜັກ ແມ່ນໝາກຖົ່ວຍາວ, ຜັກກາດ, ໜໍ່ໄມ້ປິດ ແລະ ອື່ນໆ ໂດຍເຈົ້າ ໜ້າທີ່ໄດ້ນຳໄປທຳລາຍຖິ້ມທັງໝົດ,
ພ້ອມຕັກເຕືອນບໍ່ໃຫ້ມີ ການກະທຳອີກຕໍ່ໄປຫາກກວດພົບອີກຈະດຳເນີນ ການລົງໂທດ ຕາມກົດໝາຍ.
ແນວໃດກໍຕາມ, ຫົວໜ້າຂະແໜງລ້ຽງສັດ ແລະ ການປະມົງກ່າວວ່າ: ການຫລີກເວັ້ນສານກັນບູດໃນອາຫານອາດ
ເປັນເລື່ອງຍາກ, ແຕ່ເພື່ອຮັບປະກັນໄດ້ວ່າອາຫານທີ່ພວກເຮົາຊື້ຈະບໍ່ມີສານດັ່ງກ່າວເຈືອປົນນັ້ນ,
ຜູ້ບໍລິໂພກຄວນສັງເກດລັກ ສະນະຂອງອາຫານວ່າມີຄວາມແຕກຕ່າງຈາກປົກກະຕິ ຫລືບໍ່ ໂດຍສະເພາະ ແມ່ນອາຫານທະເລ,
ເຄື່ອງໃນສັດ ແລະ ຊິ້ນ ສ່ວນສັດປ່າຫາກບໍ່ມີແມງວັນຕອມແມ່ນມີຄວາມສ່ຽງສູງໃນການນຳໃຊ້ສານກັນບູດ.
ສຳລັບສານກັນບູດແມ່ນສານຊະນິດໜຶ່ງທີ່ທາງການແພດໄດ້ນຳໃຊ້ໃນການດອງສົບບໍ່ໃຫ້
ເນົ່າເປື່ອຍ, ໃຊ້ຂ້າເຊື້ອພະຍາດ, ຂ້າ ເຊື້ອລາ ແລະ ເຮັດຄວາມສະອາດໃນຫ້ອງຄົນເຈັບ ແລະ ນຳໃຊ້ໃນອຸດສາຫະກຳ
ອື່ນໆ. ສ່ວນການນຳໃຊ້ສານດັ່ງກ່າວໃສ່ໃນອາຫານແມ່ນຈະມີຜົນກະທົບຕໍ່ສຸຂະພາບ ແລະ ອາດເສຍຊີວິດໄດ້
ໃນທີ່ສຸດ.
No comments:
Post a Comment