ຄືດັ່ງທີ່ພວກເຮົາໄດ້ໃຫ້ຂ່າວ ໄປແລ້ວໃນໄລຍະອາທິດທຳອິດຂອງເດືອນພະຈິກ ນີ້ວ່າ:
ລາຄາ ສິນຄ້າຢູ່ທ້ອງຕະຫລາດໂດຍ ສະເພາະແມ່ນພືດຜັກປະເພດຕ່າງໆ ເຫັນ ວ່າຢູ່ໃນສະພາບປົກກະຕິດີ,
ແຕ່ພໍເລີ່ມເຂົ້າສູ່ໜາວ, ລາຄາຜັກບາງປະເພດພັດມີທ່າ ອ່ຽງແພງຂຶ້ນແຕກຕ່າງກັບ 2 ອາທິດກ່ອນ
ເຊັ່ນ: ຫອມປ້ອມ, ຜັກກາດຊອມ ແລະ ອື່ນໆ ອາດເນື່ອງມາຈາກການຕອບສະໜອງບໍ່ພຽງພໍກັບຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະ ຫລາດ
ແລະ ຜູ້ບໍລິໂພກກໍອາດເປັນໄດ້.
ຕາມການຕີລາຄາຂອງນັກວິ ຊາການທີ່ກ່ຽວຂ້ອງໄດ້ໃຫ້ເຫດຜົນວ່າ:ສາເຫດຕົ້ນຕໍທີ່ພາໃຫ້
ລາຄາພືດຜັກບາງປະເພດແພງ ຂຶ້ນກໍຍ້ອນວ່າ: ຢູ່ຕະຫລາດບ້ານ ເຮົາສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນຍັງເພິ່ງພາ ການນຳເຂົ້າສິນຄ້ານັບແຕ່ໝາກໄມ້,
ອາຫານທະເລ ແລະ ພືດ ຜັກຕ່າງໆຈາກຕ່າງປະເທດ, ຖ້າ ຂາດການນຳເຂົ້າສິນຄ້າ ປະເພດ ນີ້ ຈາກປະເທດໃກ້ຄຽງຈຶ່ງເຮັດ
ໃຫ້ລາຄາມີການເໜັງຕີງຄື: ຜັກ ຫອມປ້ອມລາຄາປົກກະຕິຈາກ ເມື່ອກ່ອນ 12.000 ກີບ/ກິໂລ ຖີບ ໂຕຂື້ນເປັນ
30.000/ກິໂລ, ຜັກ ກາດຊອມແຕ່
ກ່ອນ 5-8.000 ກີບ/ກິໂລ ແຕ່ດຽວນີ້ແມ່ນ 10- 12.000 ກີບ/ກິໂລ
ແລະ ຜັກອື່ນໆ ກໍໄດ້ມີການເໜັງຕີງຂຶ້ນຕາມລຳດັບ. ຂະນະທີ່ໝາກເພັດ, ໝາກ ເຂືອ, ໝາກນາວ, ຜັກກະລຳ,
ຜັກ ກາດຂາວທີ່ຊາວສວນເຮົາປູກໄດ້ຫລາຍກໍສາມາດຮັກສາລາຄາ ເດີມໃນລະດັບ 10.000 ກີບລົງມາ.
ເຖິງຢ່າງໃດກໍດີສຳລັບທາງ ອອກໃນການແກ້ໄຂບັນຫາລາຄາພືດຜັກແພງ
ກ່ອນອື່ນໝົດອຳນາດການປົກຄອງ ແລະ ພາກ ສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງຕ້ອງໄດ້ປຸກລະດົມຊາວສວນໃຫ້ເອົາໃຈໃສ່ຕໍ່ການປູກພືດລະດູແລ້ງ
ແລະ ໃຫ້ ຖືເປັນອາຊີບຕົ້ນຕໍອັນສຳຄັນ ຂອງຂະແໜງປູກຝັງລ້ຽງສັດ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ໜ້າທີ່ປຸກລະດົມປະຊາຊົນເຂົ້າສູ່ການປະຕິບັດວຽກ
ງານຕົວຈິງບວກໃສ່ກັບການ ຕອບສະໜອງປັດໄຈສົ່ງເສີມ ການຜະລິດໃຫ້ພຽງພໍເຊັ່ນ: ເຄື່ອງມືການຜະລິດ,
ຢາປາບ ສັດຕູພືດ ແລະ ສິ່ງສຳຄັນອື່ນໆເພື່ອ ສ້າງແຮງຈູງໃຈໃຫ້ຜູ້ຜະລິດນັບມື້ຫລາຍຂຶ້ນ.
No comments:
Post a Comment