ເພື່ອຮັບປະກັນໃຫ້ຜູ້ບໍລິໂພກໄດ້ຮັບຄວາມເປັນທຳ, ທາງດ້ານລາຄາ, ປະລິມານ ແລະ ຄຸນນະພາບ ແລະ
ປະຕິບັດຕາມພາລະບົດບາດຂອງຂະແໜງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າໃນ ການຄຸ້ມຄອງລາຄາສິນຄ້າ,
ໂດຍສະເພາະແມ່ນສິນຄ້າບໍລິໂພກເຊັ່ນ: ຊິ້ນ, ປາ ແລະ ພືດຜັກຕ່າງໆ, ຫຼີກເວັ້ນການສວນໂອກາດກັກຕຸນ
ແລະ ຂຶ້ນລາຄາສິນຄ້າຕາມລຳພັງຂອງຊາວຄ້າຂາຍເຮັດໃຫ້ປະຊາຊົນໄດ້ຮັບຄວາມເປັນທຳ,
ຮັບປະກັນໃຫ້ການສະໜອງພຽງພໍກັບຄວາມຕ້ອງການເປັນຕົ້ນແມ່ນໃນລໄຍະປີໃໝ່ນີ້,
ດັ່ງນັ້ນ, ພະແນກ
ອຸດສາຫະກຳ ແລະ
ການຄ້ານະຄອນຫຼວງວຽງຈັນຈຶ່ງໄດ້ອອກແຈ້ງການສະບັບເລກທີ່ 2594, ລົງວັນທີ 23ພະຈິກ 2016 ໂດຍເນັ້ນໃຫ້ພະແນກອຸດສາ ຫະກຳ ແລະ
ການຄ້າເມືອງເພີ່ມວີການປະສານສົມທົບກັນຈັດຕັ້ງປະຕິບັດການຄຸ້ມຄອງລາຄາສິນຄ້າທີ່ມີຜົນກະທົບໄວຕໍ່ການດຳລົງຊີວິດປະຈຳວັນຂອງປະຊາຊົນ,ພ້ອມທັງກຳນົດລາຄາຂາຍຍົກ-ຂາຍຍ່ອຍຊີ້ນໝູ່ສູງສຸດບໍ່ໃຫ້ເກີນ 35
ພັນກີບຕໍ່ກິໂລ.
ຜູ້ລາຍງານຂ່າວໃຫ້ຮູ້ອີກວ່າ:
ນອກຈາກແຈ້ງການດັ່ງກ່າວແລ້ວ,
ເມື່ອມໍ່ໆມານີ້, ກົມການຄ້າພາຍໃນຍັງໄດ້ສົມທົບກັບຫ້ອງການອຸດສາຫະກຳ
ແລະ ການຄ້າເມືອງ, ພອມດ້ວຍຂະແໜງ ການກ່ຽວຂ້ອງລົງຕິດຕາມກວດການລາຄາສິນຄ້າຢູ່ຕາມທ້ອງຕະຫຼາດຕ່າງໆ,ໂດຍສະເພາະແມ່ນຢູ່ຕະຫຼາດໂພນສະຫວ່າງຊຶ່ງຖືເປັນຕະຫຼາດໃຫຍ່ແຫ່ງໜຶ່ງຂອງນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ,
ເພື່ອເປັນການປົກປ້ອງຜູ້ຊົມໃຊ້ບໍ່ໃຫ້ຖືກເອົາລັດເອົາປຽບ ແລະ
ຜ່ານການລົງຕິດຕາມລາຄາສິນຄ້າຢູ່ຕາມຕະຫຼາດຕ່າງໆເຊັ່ນ: ຂົວດິນ, ສະພານທອງ, ຫົວຂົວ, ໂພນສະຫວ່າງ
ແລະແຫ່ງອື່ນໆຂອງນັກຂ່າວພວກເຮົາໃນວັນທີ 20 ທັນວານີ້ເຫັນວ່າ:
ລາຄາສິນຄ້າອຸປະໂພກບໍລິໂພກແມ່ນຍັງຢູ່ໃນເກນປົກກະຕິເຊັ່ນ: ຊິ້ນໝູ 30-35 ພັນກີບ/ ກິໂລ,
ຊີ້ນງົວ 70-75 ພັນກີບ/ກິໂລ, ປາກະຊັງ 15
- 18 ພັນກີບ/ກິໂລ, ເປັດໄກ່ 40 – 45
ພັນກີບ/ກິໂລ, ສ່ວນລາຄາພືດຜັກ, ໝາກເຜັດ,
ໜາກນາວ ແລະ ຜັກຫອມປະເພດຕ່າງໆກໍຖືວ່າຍັງຢູ່ໃນເກນປົກກະຕິ, ເຖິງຢ່າງໃດກໍຕາມຖ້າຫາກພາກສ່ວນກ່ຽວ ຂ້ອງບໍ່ມີການຄຸ້ມຄອງທີ່ດີ ແລະ
ເຮັດເປັນປົກກະຕິແລ້ວຄາດວ່າໃນໄລຍະປີໃໝ່ນີ້ ລາຄາສິນຄ້າປະເພດດັ່ງກ່າວອາດຈະມີການຖີບໂຕສູງຂື້ນດັ່ງທີ່ເຄີຍເປັນມາ.
No comments:
Post a Comment