ວັນທີ
3 ພະຈິກນີ້, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ
ປ່າໄມ້,ໄດ້ຈັດກອງປະຊຸມຄະນະປະສານງານຂັ້ນສູນກາງ ແລະ ແຂວງເພື່ອປະຕິບັດໂຮງການສົ່ງເສີມການຜະລິດສິນຄ້າກະສິກຳ ແລະ ໂຄງການຄ້ຳປະກັນສະບຽງອາຫານຂຶ້ນຢູ່ສະຖາບັນຄົ້ນຄວ້າກະສິກຳ ແລະ
ປ່າໄມ້ແຫ່ງຊາດ, ໃນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ, ໂດຍການໃຫ້ກຽດເຂົ້າຮ່ວມຂອງທ່ານ ສົມສະຫວາດ ເລັ່ງສະຫວັດ
ຮອງນາຍົກລັດຖະມົນຕີ, ຜູ້ຊີ້ນຳວຽກງານເສດຖະກິດຂົງເຂດການຜະລິດ ແລະ ຈໍລະຈອນ, ມີລັດຖະມົນຕີວ່າການ, ຊ່ວຍວ່າການກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ພ້ອມດ້ວຍຜູ້ຕາງໜ້າຈາກແຂວງຕ່າງໆໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດເຂົ້າຮ່ວມເປັນຈຳນວນຫຼາຍ.
ໃນກອງປະຊຸມທ່ານລັດຖະມົນຕີຊ່ວຍວ່າການກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ໄດ້ຂຶ້ນລາຍງານ ຜົນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໂຄງການດັ່ງກ່າວໃນໄລຍະໜຶ່ງປີຜ່ານມາ, ໂດຍໄດ້ຍົກໃຫ້ເຫັນການຜະລິດເຂົ້າຢູ່ 10 ແຂວງຈຸດສຸມຄື:
ບໍ່ແກ້ວ, ຫຼວງນ້ຳທາ, ໄຊຍະບູລີ, ແຂວງວຽງຈັນ, ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ, ບໍ່ລິກຳໄຊ, ຄຳມ່ວນ, ສະຫວັນນະເຂດ, ສາລະວັນ ແລະ
ຈຳປາສັກ, ໃນເນື້ອທີ່ 786 ພັນເຮັກຕາ ໄດ້ຮັບຜົນຜະລິດປະມານ 3,2 ລ້ານໂຕນ, ຂອງແຜນການ 2,5 ລ້ານໂຕນ(ລື່ນແຜນການ) , ຊຶ່ງຕົກເປັນ 85% ຂອງການຜະລິດເຂົ້າທັງໝົດໃນທົ່ວປະເທດ 3,8 ລ້ານໂຕນ, ໂດຍຖືວ່າການຜະລິດເຂົ້າຢູ່ແຂວງຈຸດສຸມດັ່ງກ່າວມີເຂົ້າເຫຼືອເພື່ອຂາຍເປັນສິນຄ້າຫຼາຍກວ່າ 1 ລ້ານໂຕນ ຫຼື
ປະມານ 35 % ຂອງຜົນຜະລິດເຂົ້າທັງໝົດ, ໂດຍຈະຂາຍຢູ່ພາຍໃນ ແລະ ຕາມຊາຍແດນເປັນສ່ວນໃຫຍ່.
ລັດຖະມົນຕີຊ່ວຍກ່າວວ່າ: ນອກຈາການຜະລິດເຂົ້າແລ້ວ, ການປູກພືດອື່ນໆ ແລະ
ການລ້ຽງສັດເພື່ອເປັນສິນຄ້າໄດ້ກາຍເປັນຂະບວນການຢ່າງແຂງແຮງ ແລະ ຢູ່ຫຼາຍແຂວງ
ໄດ້ກຳເນີດເປັນສິນຄ້າທີ່ເປັນທ່າແຮງຂອງຕົນ, ແຕ່ຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນການຜະລິດຢູ່ລາວເຮົາກໍຍັງມີສິ່ງທາທ້າຍ ແລະ ຄວາມສ່ຽງຫຼາຍຢ່າງທີ່ຈະຕ້ອງໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ແກ້ໄຂ,ເປັນຕົ້ນແມ່ນຄວາມສ່ຽງທີ່ເກີດຈາກການປ່ຽນແປງຂອງສະພາບດິນຟ້າອາກາດ ( ໄຟແລ້ງ , ໄພຖ້ວມ), ດັ່ງນັ້ນເພື່ອຄ້ຳປະກັນຄວາມໝັ້ນຄົງໃນການຜະລິດເຂົ້າ, ມີຄວາມຈຳເປັນຕ້ອງໄດ້ຂະຫຍາຍເນື່ອທີ່ຊົນລະປະທານ ແລະ ດຳເນີນການເຮັດຊົນລະກະເສດ, ເຮັດກະເສດສຸມ, ປູກເຂົ້າສະບຽງສະເພາະໃນເຂດດັ່ງກ່າວ, ທັງຜະລິດ
ແລະ ທັງດ້ານແລ້ງຕ້ານຖ້ວນໄປນຳ, ໂດຍສົມທັບກັບບັນດາແຂວງເປົ້າໝາຍ, ຊຶ່ງທາງກະຊວງກະສິກຳໄດ້ຂຶ້ນແຜນປັບປຸງ ແລະ ພັນທະນາໂຄງການຊົນລະປະທານຮອດປີ 2020 ແລະ
ປີ
2025 ແລ້ວ, ຊຶ່ງລາຍລະອຽດຕ່າງໆໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດແມ່ນຈະໄດ້ຮ່ວມກັນປຶກສາຫາລືໃນກອງປະຊຸມຄັ້ງນີ້, ໂດຍສະເພາະແມ່ນການຊີ້ທິດເຍືອງທາງຂອງທ່ານຮອງນາຍົກ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໂຄງການດັ່ງກ່າວມີປະສິດທິຜົນສາມາດບັນລຸຕາມຄາດໝາຍທີ່ວາງໄວ້.
No comments:
Post a Comment