ພະແນກອຸດສະຫະກຳ ແລະ ການ ຄ້າແຂວງຈຳປາສັກ,ໄດ້ຊີ້ແຈງກ່ຽວ
ກັບການກວດກາລາຄາ ເກັບຊື້ໝາກ ກາເຟພາຍ ໃນແຂວງຕົນ, ພາຍຫລັງມີຊາວສ່ວນຈຳນວນບໍ່ໜ້ອຍໄດ້ສະເໜີ
ໃຫ້ພາກສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງຊ່ວຍແກ້ໄຂບັນຫາລາຄາໝາກ ກາເຟຕົກຕ່ຳແຮງຈາກກິໂລລະ 4000 - 5000 ກີບ ລົງ
ມາເຫລືອພຽງປະມານ 2000 ກີບຕໍ່ ກິໂລກລາມ.
ພະແນກດັ່ງກ່າວໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ຜ່ານ ມາເບື້ອງລັດຖະບານ
ກໍຄືອຳນາດ ການປົກຄອງທ້ອງຖິ່ນຍາມໃດ ກໍໄດ້ຖືສຳຄັນຕໍ່ການ ສົ່ງເສີມການຜະລິດກາເຟໃຫ້ກາຍເປັນສີນຄ້າ
ແລະ ເປັນ ວຽກບູລິມະສິດຂອງແຂວງໃນການ ພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ ໂດຍ ໄດ້ມີການຈັດສັນ,ແບ່ງເຂດທີ່ດິນໂດຍ
ສະເພາະເຂດພູພຽງບໍລິເວນ ຊຶ່ງມີພູມອາກາດ ແລະ ດິນເໝາະສົມຕໍ່ການປູກກາ ເຟ ແລະ ມາຮອດປັດຈຸບັນ,
ແຕ່ລະປີແຂວງຈຳປາສັກສາມາດຜະລິດກາເຟໄດ້ປະມານ 20- 30 ພັນ ກວ່າໂຕນ ແລະ ມີມູນຄ່າ ການສົ່ງອອກບໍ່ຕ່ຳກວ່າ
60 ລ້ານກວ່າໂດ ລາສະຫະລັດແຕ່ທຽບໃສ່ທ່າແຮງ ແລະຄວາມອາດສາມາດບົ່ມຊ້ອນ ຂອງການປູກ ກາເຟຢູ່ແຂວງຂອງ
ຕົນແລ້ວແມ່ນມີປະມານ 1 ແສນ ກວ່າເຮັກຕາ ໝາຍວ່ານຳໃຊ້ແລ້ວ ພຽງແຕ່ 42%ເທົ່ານັ້ນຄື,ໃນສົກປີ
2010-2011 ທົ່ວແຂວງມີເນື້ອທີ່ ສວນກາເຟໃຫ້ໝາກ 29 ພັນກວ່າ ເຮັກຕາ ແລະ ໃຫ້ຜົນຜະລິດໄດ້
32 ພັນກວ່າໂຕນ ຖ້າ ຫາກນຳໃຊ້ເຕັມ ຄວາມອາດສາມາດຂອງເນື້ອທີ່ ຈະມີຜົນຜະລິດກາເຟເປັນສີນຄ້າ
ໃນລະດັບ 2 ແສນໂຕນຕໍ່ປີຂຶ້ນໄປ ແລະ ມີມູນຄ່າການສົ່ງອອກແຕ່ 900 ຫາ 1 ຕື້ໂດລາສະຫະລັດ.
ນັບແຕ່ປີ 2005-2012 ເປັນ ຕົ້ນມາ,ການລົງທຶນປູກກາເຟມີ 60 ກວ່າໂຄງການ,ໃນນັ້ນການລົງທຶນຂອງເອກະຊົນ ພາຍໃນມີ
20 ໂຄງການ ແລະ ຕ່າງປະເທດ 40 ໂຄງການໂດຍການລົງທຶນ ທັງໝົດ 364 ຕື້ກວ່າກີບ
ພະແນກດັ່ງກ່າວໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ປັດຈຸບັນ,ການເກັບຊື້ກາເຟໝາກ
ແດງນຳຊາວສວນຢູ່ລະຫວ່າງ 2700 - 3000 ກີບຕໍ່ກິ ໂລ, ໃນນີ້ ການເກັບຊື້ຂອງກຸ່ມບໍລິສັດດາວເຮືອງ
ໂດຍສະເລ່ຍເກັບຊື້ ແມ່ນ 3.050 ກີບຕໍ່ກິໂລ ເຊິ່ງເປັນ ລາຄາທີ່ແພງກວ່າ ບໍລິສັດອື່ນ. ເວົ້າລວມການເກັບຊື້ກາເຟແຕ່ລະບໍລິສັດແມ່ນມີຄວາມຫຍຸ້ງຍາກສັບສົນຫລາຍເປັນຕົ້ນແມ່ນກຳ
ລັງທຶນທີ່ບໍ່ພຽງ ພໍໃນການໝູນວຽນ ຮັບຊື້ຜົນຜະລິດຈາກຊາວ ສວນ ແລະ ອີກດ້ານໜຶ່ງ,ກາເຟທີ່ເກັບຊື້ໄປຜ່ານຂະບວນການຜະລິດຕາກ
ແຫ້ງແລ້ວບໍ່ໄດ້ຈຳໜ່າຍ ຍ້ອນແຕ່ລະບໍລິສັດຍັງບໍ່ສາມາດ ເຂົ້າເຖິງຕະຫລາດກາເຟທີ່ແນ່ນອນເທື່ອຈຶ່ງເກີດບັນຫາຂາດສະ
ພາບຄ່ອງທາງຖານະການເງິນ, ບາງບໍລິສັດແມ່ນຊື້ຜົນຜະລິດ ໂດຍການຕິດໜີ້.
ແຕ່ເຖິງແນວໃດກໍຕາມ, ພະແນກອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າ
ແຂວງຈຳປາສັກໄດ້ຖືສຳຄັນຕໍ່ການປະຕິບັດແຜນຍຸດທະ ສາດການຜະລິດກາເຟເປັນທ່າແຮງ ຂອງແຂວງເປັນບັນຫາສຳຄັນ
ໂດຍຈະສຸມໃສ່ຄຸ້ມຄອງລາຄາ ເກັບຊື້ໃຫ້ຄ່ອງໂຕ ເພື່ອສາ ມາດກະຕຸກຊຸກຍູ້ການຜະລິດຂອງຊາວສວນໃຫ້ຂະຫຍາຍຕົວແລະສາມາດຕອບສະໜອງຄວາມຕ້ອງການຊື້ຂອງຕະຫລາດໂລກແມ່ນ
ນັບມື້ດີຂຶ້ນ,ແຕ່ບັນຫາສຳຄັນໃນ ໄລຍະຍາວຂະແໜງການທີ່ກ່ຽວ ຂ້ອງຕ້ອງໄດ້ສຸມໃສ່ພັດທະນາກາເຟລາວໃຫ້ມີຄຸນ
ນະພາບໂດຍເລີ່ມຈາກການພັດທະນາແນວພັນ, ການສຳຫລວດວິໄຈດິນ ແລະ ການນຳໃຊ້ຝຸ່ນໃຫ້ຖືກຕ້ອງລວມເຖິງແນະນ
ຳເຕັກນິກການຜະລິດເພື່ອເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຫລາຍ ຂຶ້ນ.
No comments:
Post a Comment