ຕະຫລອດໄລຍະໜຶ່ງປີຜ່ານມາກະຊວງອຸດສາຫະກຳ-ການຄ້າໄດ້
ຖືເອົາອຸດສາຫະກຳປຸງແຕ່ງກະສິກຳເປັນປາຍແຫລມແຫ່ງຊາດ ເພື່ອຊຸກຍູ້ສົ່ງເສີມ
ໃຫ້ພາກ ສ່ວນເສດຖະກິດຕ່າງໆເອົາໄປຜັນຂະຫຍາຍເປັນໂຄງການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ເຊັ່ນ:
ເຂົ້າ, ສາລີ, ກາເຟ, ຢາງພາລາ, ມັນຕົ້ນ, ຊາ, ໄມ້ວິກ ແລະ ອ້ອຍ ເພື່ອຈັດຕັ້ງການຜະລິດຕົວຈິງ.
ດຣ. ນາມ ວິຍາເກດ ລັດຖະມົນຕີ ວ່າການກະຊວງອຸດສະຫະກຳ
ແລະ ການຄ້າ ໃຫ້ສຳພາດເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້ວ່າ: ສິນຄ້າປະເພດໃດທີ່ນັກລົງທຶນ ຜະລິດ,ມີການຊື້-ຂາຍແລ້ວແມ່ນຈະສືບຕໍ່ສົ່ງເສີມເຊັ່ນ:
ການປູກເຂົ້າປ້ອນໂຮງງານເບຍ, ປູກມັນ ຕົ້ນປ້ອນໂຮງງານແປ້ງມັນຕົ້ນ, ປູກກາເຟປ້ອນໂຮງງານປຸງແຕ່ງກະເຟ,
ປູກອ້ອຍປ້ອນໂຮງງານນ້ຳຕານ,ສ່ວນເງື່ອນໄຂທີ່ຈະເຮັດໃຫ້ເກີດໂຮງງານປຸງແຕ່ງພາຍໃນແມ່ນຈະສືບຕໍ່ຊຸກຍູ້ຂະຫຍາຍປະລິມານຂອງວັດຖຸດິບ
ເພື່ອໃຫ້ພຽງພໍກັບການຕັ້ງໂຮງງານເຊັ່ນ: ສາລີປ້ອນໂຮງງານອາຫານສັດ, ພືດຜັກ
ແລະ ໝາກໄມ້ປ້ອນໂຮງ ງານພືດຜັກກະປ໋ອງ,ການປຸງແຕ່ງຊາ,ປຸງແຕ່ງຢາງພາ ລາ,ໄມ້ວິກ,
ສຳລັບການຜະລິດສິນຄ້າຊະນິດໃໝ່ໂດຍສະເພາະຖ້າເປັນໂຄງການລະດັບຊາດກໍສາມາດເຮັດໄດ້ແຕ່ຕ້ອງສ້າງເງື່ອນໄຂໃຫ້ບໍລິສັດຂະໜາດໃຫຍ່ໃຫ້ເປັນຜູ້ນຳພາຈັດຕັ້ງການຜະລິດ
ໂດຍລັດເຂົ້າຮ່ວມ ຊ່ວຍແກ້ໄຂບັນຫາທີ່ນັກລົງທຶນສະເໜີມາ.ຄຽງຄູ່ກັນນີ້ ກະຊວງອຸດສາຫະກຳ
ແລະ ການຄ້າ ໄດ້ຮ່ວມມືກັບຂະແໜງການ ແລະ ທ້ອງຖິ່ນຕ່າງໆແກ້ໄຂບັນຫາ ແລະ ສ້າງສິ່ງແວດລ້ອມທີ່ເອື້ອອຳນວຍແກ່ການດຳ
ເນີນທຸລະກິດ,ການຜະລິດໂດຍຈະ
ຊ່ວຍໜູນ,ສົ່ງເສີມ,ດັດສົມ ແລະ ຄວບຄຸມ ຕາມລະດັບການພັດ ທະນາປະເທດໃນປັດຈຸບັນ
ທີ່ໄດ້ເລີ່ມຈາກການເປັນຜູ້ຜະລິດ ແລະ ຜູ້ຂາຍລາຍນ້ອຍ ໂດຍສະເພາະການສະໜອງໃຫ້ຕະຫລາດຂອງ
ປະເທດທີ່ມີຊາຍແດນໃກ້ຄຽງເປັນຕົ້ນ: ສປຈີນ,ສສ ຫວຽດນາມ ແລະ ໄທ ເນື່ອງຈາກຕົ້ນທຶນສີ້ນເປືອງດ້ານທຸລະກິດ,ການຄ້າ,ກ
ານຂົນສົ່ງກັບປະເທດເຫລົ່ານີ້ ແມ່ນຕ່ຳກວ່າທຽບໃສ່ປະເທດຄູ່ຄ້າອື່ນໆ ເພື່ອຊ່ວຍຫລຸດຜ່ອນຕົ້ນທຶນໃຫ້ພາກສ່ວນທຸລະກິດ
ໂດຍສະເພາະການສ້າງ ແລະ ປັບປຸງພື້ນຖານໂຄງລ່າງ,ແຕ່ສຳຄັນກວ່ານັ້ນແມ່ນການມ້າງບັນດາ
ລະບຽບທີ່ຍັງກົດໜ່ວງທ່ວງດຶງ ແລະ ອຸດຕັນການດຳເນີນການຜະລິດທຸລະກິດ.
No comments:
Post a Comment