ກະຊວງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າໃ້ຫ້ຮູ້ວ່າ: ໄລຍະຜ່ານມາຂະແໜງການອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ຄຸ້ມຄອງລາຄາສິນຄ້າໃຫ້ຢູ່ໃນການຄວບຄຸມຕາມດັດສະນີລາຄາການຊົມໃຊ້ໃນແຕ່ລະເດືອນໂດຍລວມແລ້ວເຫັນວ່າ:
ສິນຄ້າຫລາຍປະເພດມີທ່າອ່ຽງເພີ່ມຂຶ້ນ,
ໂດຍສະເພາະແມ່ນໜວດສິນຄ້າສະບຽງອາຫານລາຄາເໜັງຕີງຂຶ້ນ-ລົງຢູ່ຕະຫຼອດ, ເປັນຕົ້ນແມ່ນສິນຄ້າປະເພດພືດຜັກຕາມລະດູການ ແລະ ຊີ້ນງົວ-ຄວາຍອັນເປັນຜົນສືບເນື່ອງມາຈາກລາຄາໃນປີຜ່ານມາກໍ່ຢູ່ໃນເກນຂ້ອນຂ້າງສູງ
ແລະ ຍັງສັງເກດເຫັນວ່າມີການສົ່ງອອກງົວ, ຄວາຍໄປປະເທດໃກ້ຄຽງເປັນຈຳນວນຫຼາຍເພາະມີລາຄາສູງກວ່າການຈຳໜ່າຍພາຍໃນ,
ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ການສະໜອງບໍ່ພຽງພໍກັບຄວາມຕ້ອງການ,
ບວກກັບການລ້ຽງສັດທີ່ມີທ່າອ່ຽງຫຼຸດລົງ,
ເນືອງຈາກປະຊາຊົນຫັນໄປເຮັດອາຊີບອື່ນແທນ,
ສ່ວນລາຄາຜືດ, ຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ກໍ່ມີການເໜັງຕີງຂຶ້ນ-ລົງຕາມລະດູການແລະຄ່າຂົນສົ່ງ ແລະ
ຄາດວ່າ ໃນຕໍ່ໜ້າລາສິນຄ້າປະ ເທດສະບຽງອາຫານຍັງຈະສືບຕໍ່ເພີມຂື້ນຕາມກົນໄກຂອງຕະຫຼອດ ແລະ
ຄວາມຕ້ອງການ
ຂອງຜູ້ບໍ່ລິໂພກທີ່ນັບມື້ເພີ່ມຫຼາຍຂຶ້ນ, ການຄຸ້ມຄອງລາຄາສິນຄ້າສ່ວນໃຫຍ່ຂະແໜງອຸດສາຫະກຳ ແລະ
ການຄ້າຈະເລັ່ງ ແລະ ຄວບຄຸມສິນຄ້າ 4 ປະເພດ ແລະ 14 ລາຍການເຊັ່ນ: ນ້ຳມັນເຊື້ອໄຟ,ເຂົ້າ, ຊີ້ນ,
ປາ, ເປັນແຕ່ລະໄລຍະ, ໂດຍປະຕິບັດຕາມດຳລັດ 474/ນຍ.
ລົງວັນທີ 18/11/2010 ແລະ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ການຄວມຄຸມລາຄາ ສິນຄ້າມີປະສິດທິພາບຂະແໜງອຸດສາຫະກຳ-ການຄ້າຈະສືບຕໍ່ປັບປຸງວຽກງານຂອງຕົນ ແລະ
ເລັງໃສ່ການສົ່ງເສີມຂະຫຍາຍໂຮງງານປຸງແຕ່ງຜົນຜະລິດກະສິກຳຕາມເງື່ອນໄຂ
ແລະ
ຄວາມສາມາດບົ່ມຊ້ອນຂອງແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນໃຫ້ກ້ວາງຂວາງ
ແລະ ທົ່ວເຖິງ,
ຍົກສູງຄວາມສຳຄັນການຕິດຕາມກວດກາການເຄື້ອນໄຫວການຄ້າຢູ່ພາຍໃນ,
ຫ້ອງການການຄ້າເມືອງຕ້ອງເອົາໃຈໃສ່ຢ່າງແຂງແຮງ, ໃນການຄຸມຄອງການຜະລິດຂອງປະຊາຊົນ,
ມີນະໂຍບາຍເກັບຊື້ໃຫ້ສອດຄ່ອງເພື່ອສົ່ງເສີມການແຂ່ງຂັນ,
ບຸກບືນ, ຫ້າວຫັນຂອງປະຊາຊົນໃນການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ, ແນ່ໃສ່ຕອບສະໜອງຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດໄດ້ພຽງພໍ.
No comments:
Post a Comment