ທ່ານ
ດຣ
ເພັດ ພົມພິພັກ ລັດຖະມົນຕີວ່າການກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ໄດ້ກ່າວໃນພິທີສະເຫຼີມສະຫຼອງວັນອາຫານໂລກທີ່ ສປປ ລາວ ຈັດຂື້ນເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້ວ່າ: ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ໄດ້ຜັນຂະຫຍາຍມະຕິ 9 ອອກມາເປັນແຜນຍຸດທະສາດພັດ ທະນາກະສິກຳຮອດປີ
2025 ແລະ ວິໄສທັດ 2030 ໃນນັ້ນໄດ້ວາງເປົ້າໝາຍສຳຄັນຄື:
1 ຄວາມໝັ້ນຄົງທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ, 2 ຜະລິດກະສິກຳເປັນສິນຄ້າບົນພື້ນຖານຫັນເປັນອຸດສາຫະກຳທັນສະໄໝ,ໂດຍຖືເອົາວຽກງານການຜະລິດກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ຕິດພັນກັບການພັດທະນາຊົນນະບົດຮອບດ້ານ, ມີຈຸດສຸມການຜະລິດຕາມທ່າແຮງ ແລະ ເງື່ອນໄຂທີ່ເໝາະສົມ, ຖືເອົາການສ້າງກຸ່ມການຜະລິດ ແລະ ການສ້າງຄອບຄົວຕົວແບບເປັນມາດຕະການຕົ້ນຕໍ, ຫັນຊົນລະປະທານເປັນຊົນລະກະເສດຮອບດ້ານ, ຍົກສະມັດຕະພາບການຜະລິດ, ຫັນເອົາພະນັກ ງານລົງສຸມໃສ່ຈຸດສຸມກຸ່ມບ້ານຕາມທິດສາມສ້າງ, ເພື່ອນຳພາປະຊາຊົນດຳເນີນການຜະລິດໃຫ້ຖືກເຕັກນິກວິຊາການ, ເຮັດໃຫ້ຂະແໜງການກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ຂະຫຍາຍຕົວບໍ່ຫຼຸດ 3,1% ໃນປີ 2015, ຊຶ່ງກວມເອົາ 22,7 % ຂອງ GDP ແລະ ຈະຕ້ອງໄດ້ສູ້ຊົນຜະລິດເຂົ້າໃນເນື້ອທີ່ 9 ແສນເຮັກຕາ, ໂດຍ
ເນັ້ນໃສ່ຈຸດສຸມ 10 ແຂວງເປົ້າໝາຍ,ຊຶງຄາດວ່າຮອດປີ 2020 ຕ້ອງຜະລິດເຂົ້າໃຫ້ໄດ້ 4,7 - 5 ລ້ານໂຕນ, ເພື່ອຄ້ຳປະກັນຄວາມໝັ້ນຄົງທາງດ້ານສະບຽງອາຫານທີ່ສະພາແຫ່ງຊາດໄດ້ສະເໜີໃຫ້ລັດຖະບານສ້າງໂຄງການ ແລະ ແຜນງານລະອຽດກ່ຽວກັບການຜະລິດເຂົ້າເພື່ອຄ້ຳປະກັນສະບຽງອາຫານ ແລະ ຜະລິດເປັນສິນຄ້າ, ພ້ອມກັນນີ້ກໍໄດ້ກຳນົດເອົາ 13 ນະໂຍບາຍສະເພາະການຜະລິດເຂົ້າ ແລະ 8 ນະໂຍບາຍສຳລັບການລ້ຽງສັດເປັນສິນຄ້າ, ຊຶ່ງກວມເອົາການເຂົ້າເຖິງແຫຼ່ງນ້ຳ, ພະລັງງານ, ທຶນຮອນ, ການຄຸ້ມຄອງຈັດສັນທີ່ດິນ, ການພັດທະນາທີ່ດິນກະສິກຳ, ການສົ່ງສີມການຜະລິດກະສິກຳສະອາດ, ການປຸງແຕ່ງແຮງງານກະສິກຳ ແລະ ການລົງທຶນ, ສຳລັບກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ແມ່ນໄດ້ຕັ້ງໜ້າເອົາໃຈໃສ່ຕໍ່ວຽກງານການຄ້ຳ ປະກັນສະບຽງອາຫານ, ໂດຍຖືເອົາການຜະລິດເຂົ້າ, ການລ້ຽງສັດເພື່ອແກ້ໄຂຄວາມບໍ່ໜັ້ນຄົງທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ໂພຊະນາການທີ່ລັດຖະບານ, ກໍຄືກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ຍາມໃດກໍຕີລາຄາສູງຕໍ່ການຊ່ວຍເຫຼືອຂອງອົງການອາຫານ
ແລະ ການກະເສດ ແລະ ວົງຄະນະຍາດສາກົນ, ຂະແໜງການກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ສປປລາວ, ພ້ອມນັ້ນຍັງໄດ້ມີການປຶກສາຫາລືວຽກງານຢ່າງຮອບດ້ານກັບບັນດາຄູ່ຮ່ວມພັດທະນາ, ເພື່ອຈະພ້ອມກັນຈັດຕັ້ງປະຕິ ບັດແຜນພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມຄັ້ງທີ 8 (2016-2020 )ໃຫ້ສຳເລັດຜົນຕາມຄາດໝາຍທີ່ວາງໄວ້,ໂດຍສະເພາະແມ່ນວຽກງານຄ້ຳປະກັນສະບຽງອາຫານ.
No comments:
Post a Comment