ໃນໄລຍະນີ້ເຖິງວ່ານະຄອນຫຼວງວຽງຈັນພວກເຮົາໄດ້ເປັນເຈົ້າພາບຈັດກອງປະຊຸມສຳຄັນ
ຫຼາຍອັນຂອງອາຊຽນ ແລະ ລະດັບສາກົນອື່ນໆ,ແຕ່ສິ່ງນັ້ນກໍບໍ່ສົ່ງຜົນກະທົບໃດໆເຖິງລາ ຄາບໍລິໂພກອາຫານຕາມທ້ອງຕະຫຼາດຕ່າງໆຄື:
ຈາກການລົງຕິດຕາມສະພາບລາຄາສິນຄ້າຢູ່ຕະຫຼາດຫຼາຍແຫ່ງໃນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນເຊັ່ນ:
ຕະຫຼາດສະພານທອງ,ໂພນສະຫວ່າງ ,ຂົວດິນ ແລະ ແຫ່ງອື່ນໆຂອງນັກຂອງພວກ ເຮົາໃນວັນທີ 20 ກໍລະກົດນີ້, ເຫັນວ່າ:ລາຄາສິນຄ້າປະເພດພືດຜັກຕ່າງໆໄດ້ເລີ່ມຫຼຸດລົງຄື: ໜອມບົ່ວ-ຫອມປ້ອມຈາກລາຄາຂາຍຍ່ອຍໃນເມື່ອກ່ອນ 2
ມັດຕໍ່ 5 ພັນກີບ (25-35 ພັນກີບ/ກິໂລ), ປັດຈຸບັນ 3 ມັດຕໍ່ 5 ພັນກີບ (18-30 ພັນ/ກິໂລ), ໝາກເຜັດ ,
ໝາກນາວ, ໝາກເລັ່ນ,ຫອມລາບ, ໝາກຖົ່ວ, ຜັກ
ບົ້ງ, ຂີງ, ຂ່າກໍມີລາຄາຫຼຸດລົງເຊັ່ນດຽວກັນ ,ໂດຍຊາວຄ້າ-ຂາຍຫຼາຍຄົນໃຫ້ເຫດຜົນວ່າ:
ການຂື້ນລົງຂອງລາຄາພືດຜັກນັ້ນແມ່ນເປັນໄປຕາມກົນໄກຕະຫຼາດ ແລະ ລະດູການຜະລິດຂອງມັນ, ດັ່ງໄລຍະລະດູຝົນຊາວສວນມີເງື່ອນໄຂປູກພືດຜັກຕ່າງໆຫຼາຍຂື້ນ
ແລະ ສາມາດ ຕອບສະໜອງຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດກໍຄືຜູ້ບໍລິໂພກໄດ້ຢ່າງພຽງພໍຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ລາຄາ
ຂອງມັນມີທ່າອຽງຫຼຸດລົງ,
ແຕ່ກົງກັນຂ້າມລາຄາສິນຄ້າປະເພດຊີ້ນ-ປາພັດຢູ່ໃນເກນປົກກະຕິ
ຄື: ຊີ້ນງົວ 70
– 75 ພັນກີບ/ກິໂລ, ຊີ້ນໝູ 30
– 40 ພັນກີບ/ກິໂລ, ເປັດ,ໄກ່ 35 – 45 ພັນກີບ/ກິໂລ, ຂະນະດຽວກັນລາຄາປະເພດປາ ແລະ ສັດນ້ຳ, ລວມທັງຜັກຕາມທຳມະຊາດຊັ່ນ:
ປານິນກະຊັງ - ປາດຸກພັນມີລາ ຄາ 15-18 ພັນກີບ/ກິໂລ, ປາດຸກນາ , ອ່ຽງ , ກົບທຳມະຊາດ 50 – 70 ພັນກີບ/ກິໂລ,
ທຽບໃສ່ຍາມແລ້ງແລ້ວແມ່ນມີລາຄາຫຼຸດລົງຫຼາຍສົມຄວນ, ຍ້ອນປັດຈຸບັນເປັນລະດູທີ່ຫາປາໄດ້ງ່າຍ, ແຕ່ເຖິງຢ່າງໃດຊາວຄ້າ-ຂາຍ ແລະ
ຜູ້ຫາປາເອງກໍຕ້ອງຄຳນຶງເຖິງຂໍ້ຫ້າມຕ່າງໆໃນກົດໝາຍການປະມົງ,ເພື່ອແນ່ໃສ່ປົກປັກຮັກສາ ແລະ
ອະນຸລັກສັດນ້ຳ-ສັດປ່າໃຫ້ມີຄວາມຍືນຍົງ.
No comments:
Post a Comment